Het is voor jou lastig om aan personeel te komen en je wilt je klanten natuurlijk niet teleurstellen. Als er nieuwe trends zijn, wil je je klanten hier ook over adviseren. Zeker bij nieuwe installaties wil je jouw klant perfect op de hoogte brengen van wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is. Om die reden wil je zelf ook op de hoogte blijven van trends. En je weet natuurlijk al dat één van die laatste trends smart lighting is, of in gewoon Nederlands: slimme verlichting. In dit blog vertellen we je wat het is en geven we je drie redenen waarom je dit zeker wilt installeren.
Wat is smart lighting?
Smart lighting is in principe verlichting die begrijpt wat de gebruiker wil. De gebruiker, de medewerker op kantoor bijvoorbeeld, kan op zijn telefoon of tablet aangeven wat voor soort licht er moet zijn of wat het moet doen. De verlichting snapt deze informatie en zal verkleuren, zwakker worden of zelfs uit gaan, naar gelang wat gewenst wordt. Via een bedrade (Dali) of draadloze verbinding (bijvoorbeeld Bluetooth, Zigbee, WiFi, LiFi) communiceren de vele verlichtingsarmaturen met elkaar en worden data onderling verzonden.
Digitalisering
Als installateur kun je jezelf niet meer onttrekken aan de digitalisering. Lees nog maar eens het blog over de toekomst van de installateur. De digitalisering van verlichting zit hem in smart lighting, waar je natuurlijk ook je voordeel mee kunt doen, commercieel gezien. Door middel van smart lighting kun je via een app op je telefoon of tablet of via een programma op je pc onmiddellijk op de hoogte worden gebracht van een storing, zodat je in staat bent dit probleem nog sneller op te kunnen lossen. Je zou je dit ook voor kunnen stellen bij onderhoud van het verlichtingssysteem. Smart lighting meldt jou via de app wanneer dit onderhoud nodig is. Dit is fantastisch bij een samenwerking van een team van lichtspecialisten waarvan jij deel uitmaakt. Je ziet hoe belangrijk het is om alle nieuwe trends op de voet te volgen en bij te blijven. Je kunt er je voordeel immers mee doen!
Besparingen
Slimme verlichting kan ook uitkomst bieden als jouw klant wil gaan besparen. De besparing kan behoorlijk oplopen door gebruik te maken van smart lighting. Niet alleen door het installeren van LED verlichting, maar door juist ook gebruik te maken van sensoren. Deze kunnen namelijk registreren wanneer mensen aanwezig zijn, of er werkplekken beschikbaar zijn en of er in een bepaald gedeelte van het gebouw juist meer of minder mensen werken. Allemaal belangrijke informatie waar verlichting op kan worden aangepast, waardoor er ook tijd en energie kan worden bespaard.
Beter licht
Argument drie: dankzij smart lighting kun je écht zorgen voor beter licht. Wat we hiermee bedoelen? Licht dat de gebruiker in het middelpunt zet – human centric lighting. Hiermee wordt de werkdag een stuk aangenamer: licht past precies bij de uit te voeren werkzaamheden, zoals fel licht bij precieze taken. Daarnaast sluit het ook aan bij de fysieke behoeften en houdt het bijvoorbeeld rekening met de biologische klok. Een goede reden die echt past bij de toekomst dus.
Conclusie
Om je klanten echt meerwaarde te bieden, adviseer je ze om slimme verlichting te installeren. Daarmee zorg je voor besparingen én beter licht. Meer lezen over de rol van licht in een duurzame organisatie? Download onderstaand whitepaper.