Natuurlijk hoeven we jou niet te vertellen dat het goed gaat met de installatiebranche. Je hebt voldoende werk, maar weet dat er nog wel wat verbeterpunten zijn in je werkzaamheden. Eén van de dingen waarop je kosten kunt besparen, zijn de faalkosten. Deze liggen in de installatiebranche tussen de vijf en vijftien procent van de omzet, terwijl het rendement gemiddeld vier procent is. Dat betekent dat bij acht procent aan faalkosten het hele rendement weg is en dat is natuurlijk zonde. In dit blog daarom vier tips om de faalkosten van installaties te verminderen.
Tip 1: durf keuzes te maken
Sinds 2007 pak je alle klussen aan die je kon krijgen, maar toch is de crisis sinds 2013 voorbij. De economie is aangetrokken, maar het gedrag in de meeste organisaties is nog niet veranderd. Zo ook in de installatiebranche. Vaak worden nog bijna alle aanvragen die binnenkomen ook daadwerkelijk aangenomen, terwijl dit juist kan leiden tot faalkosten. Wanneer je te veel projecten hebt, is het moeilijk om het maximale uit ieder project te halen omdat je het overzicht sneller kunt verliezen. Wanneer bepaalde keuzes niet gemaakt worden, kan dit leiden tot de verkeerde keuze of tot vertraging van het project.
Onze tip: durf keuzes te maken. Draag projecten over die niet in je straatje liggen.
Tip 2: voorkom urenoverschrijding
De faalkosten van installaties verminderen kun je voor een groot deel doen door de uren in het oog te houden. Door tussentijds te checken hoe het ervoor staat, voorkom je overschrijding of kun je deze in elk geval beperken. Om te zorgen dat je echt niet over uren heengaat, is het belangrijk om tip één op te volgen. Als je minder projecten hebt en alleen maar projecten die goed in je straatje passen, kun je uren beter vooraf inschatten en faalkosten verminderen.
Onze tip: houd uren goed tussentijds bij. Dan kun je op tijd aan de rem trekken en kijken waar nog uren bespaard kunnen worden.
Tip 3: betrek de monteur in de beginfase
Wanneer uren worden overschreden, krijgen monteurs vaak de schuld. Zij hebben immers het uitvoerende werk gedaan. Hierbij wordt vaak niet meer teruggekeken naar de vooraf berekende uren en of dit wel voldoende was. Om te zorgen dat ureninschattingen kloppen, kun je de monteur al veel eerder in het proces betrekken. Vraag hem of de inschatting klopt, hierdoor voelt hij meer verantwoordelijkheid voor zijn werkzaamheden en het aantal uren dat hij maakt. Loopt een project toch uit? Kijk dan samen naar de oorzaken hiervan, zodat je dit bij komende projecten kunt voorkomen.
Onze tip: maak van elk project een samenwerking in plaats van een uitbesteding. Steek op tijd de koppen bij elkaar en benut elkaars expertise om faalkosten bij installaties te verminderen.
Tip 4: kijk naar het laaghangende fruit
Wil je op korte termijn al faalkosten verminderen? Dan kijk je eerst naar dingen waarop je gemakkelijk kunt besparen. Denk hierbij aan:
- Wordt met het juiste gereedschap gewerkt?
- Wordt niet teveel op en neer gereden naar de groothandel?
- Is iedereen op tijd op locatie?
- Wat zijn manieren om sneller en eenvoudiger te monteren, zoals stekkerbaar installeren?
Onze tip: kijk eens grondig naar de logistiek rondom installaties, maar pas op met het teveel controleren van je personeel. Dat werkt vaak averechts. Manieren om sneller en eenvoudiger te monteren kunnen meer opleveren.
Conclusie
Er zijn veel vlakken waarop je faalkosten kunt verminderen, maar de eerste stap is altijd: aan de slag gaan. Neem je huidige werkwijze onder de loep en kijk waar het anders kan. Dit kan leiden tot een hogere winstmarge en meer tevredenheid per project, zowel voor jou als voor de eindklant.
Jouw faalkosten kun je snel verlagen door samen te werken met een partner met ervaring in jouw branche, zoals onze lichtspecialisten. Wil je meer daarover weten? Neem vrijblijvend contact op.