Als facility manager wil jij het beste voor je collega’s. Het is de bedoeling dat het bedrijf draaiende blijft en daarin heb jij veel verantwoordelijkheden. Niet alleen in alles wat tastbaar is, ook de financiën spelen hierin een grote rol. Om te berekenen wat een nieuw product of dienst je oplevert, gebruik je misschien wel de TCO berekening. Een handige indicator om te kijken of iets nieuws echt de moeite waard is. Hoe de TCO berekening werkt en hoe je deze gebruikt voor LED verlichting, vertellen we je in dit blog.
Wat is een TCO berekening
TCO staat voor Total Costs of Ownership. De berekening werd populair aan het eind van de jaren ’80 in de vorige eeuw door onderzoeksbureau Gartner. In die tijd werd de berekening nog voornamelijk toegepast bij ICT diensten en producten. Inmiddels heeft de TCO berekening zich uitgebreid naar in principe alle producten of diensten binnen een bedrijf. Een andere naam die hiervoor wordt gebruikt is ook wel de life cycle costs analysis en misschien dekt die naam wel meer de lading. De website Tallsay geeft een duidelijke beschrijving van het begrip, namelijk: “Total cost of ownership is een financieel management model om een goede schatting van directe en indirecte kosten van een proces of product te maken.”. Kortom: je neemt niet alleen de aanschafkosten mee, maar ook eventuele onderhouds- en gebruikskosten van een product.
Een voorbeeld
Je doet vaak genoeg onderzoek naar nieuwe producten voor het bedrijf waar je werkzaam bent. Je kijkt natuurlijk naar de aanschafprijs, want de investering moet natuurlijk binnen je jaarbudget blijven. Stel je voor, het is tijd voor een nieuw koffieapparaat in je bedrijf. Bij wat online research kom je drie modellen tegen die op elkaar lijken qua prijs en bonenverbruik. Logisch dus om voor de goedkoopste optie te kiezen. Hierbij vergeet je al gauw:
- onderhoudskosten;
- kosten van onderdelen die vervangbaar zijn;
- het gebruik. Is het apparaat ingesteld op grootverbruik of juist klein? Wat doet dit met de levensduur van de machine?
Zo kom je misschien wel tot de conclusie dat op termijn de machine het goedkoopste is die misschien in aanschaf juist duurder is. De TCO berekening helpt je naar het grotere geheel te kijken.
DE TCO berekening van LED verlichting
Zoals blijkt uit bovenstaand stuk, helpt de TCO de lange termijndoelstellingen in het oog te houden. Al eerder gaven we aan dat LED verlichting past bij het kantoor van de toekomst en een investering is voor de lange termijn. De TCO berekening helpt je te bepalen of de investering economisch rendabel is, een goede vergelijking te maken, de economische levensduur te berekenen en je onderhoudskosten inzichtelijk te houden. Hoe ziet dit er nou uit voor LED verlichting? We nemen hierin de volgende factoren mee:
- branduren in dag- en nachttarief;
- aantal dagen per week dat de verlichting gebruikt wordt;
- aantal weken per jaar dat de verlichting gebruikt wordt;
- het aantal lichtbronnen;
- het vermogen;
- het aantal lichten per armatuur;
- het verbruik aan elektriciteit (zowel jaarlijks als na 10 jaar);
- de CO2 uitstoot (zowel jaarlijks als na 10 jaar);
- energiekosten (zowel jaarlijks als na 10 jaar);
- onderhoudskosten (zowel jaarlijks als na 10 jaar);
- aanschafkosten.
Aan de ene kant vergelijken we LED verlichting van goede kwaliteit en aan de andere kant TL verlichting. De besparing is per situatie anders, maar een van onze praktijkcases zorgde voor een besparing van bijna €10.000,-! Dat is dus zeker de moeite van een vergelijking waard.
Iedere TCO berekening is maatwerk
Een TCO berekening voor LED verlichting is maatwerk. Onze lichtspecialisten komen graag bij je langs om te kijken hoe de huidige situatie is en wat de kostenbesparing is wanneer je overstapt. Zo kan jij deze oplossing in lange termijn perspectief plaatsen. Wil je meer weten of de gratis lichtscan aanvragen? Neem dan contact op via [email protected]