Steeds meer bedrijven stappen over op een duurzaam technisch beheer. Niet alleen is dit veel beter voor het milieu, het scheelt ook aanzienlijk in de maandelijkse kosten. Bovendien wordt energiezuinig ondernemen steeds meer de norm. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei innovatieve oplossingen die volop kansen bieden om de overstap naar duurzaam beheer te maken, zoals het overgaan op alternatieve energiebronnen, duurzaam bouwen en het toepassen van slimme automatiseringsoplossingen. In deel twee van dit blog vertellen we je hoe je de nieuwste technologie inzet om te verduurzamen.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Bedrijfspanden en kantoren vormen wereldwijd een bepalende factor in de uitstoot van CO2. Voor facility managers en gebouwbeheerders liggen dan ook veel kansen om het gebruik van fossiele brandstoffen te minimaliseren of zelfs over te gaan op een circulaire bedrijfsvoering, waarbij producten, grondstoffen en afvalstoffen worden hergebruikt. Bij gebouwen valt ruim 20% van de verbruikte energie deel aan de verlichting. Neem je binnen dat vlak besparende maatregelen, dan scheelt dat dus aanzienlijk in de uitstoot van broeikasgas.
Winst dankzij LED verlichting
Verstandig omgaan met verlichting, zoals lampen ’s nachts uitschakelen, vormt een logische eerste stap. Maar het overgaan op LED verlichtingsbronnen en het toepassen van geavanceerde sensortechnologie kan nog meer besparingen opleveren. LED verlichting heeft een hoge lichtopbrengst, een laag energieverbruik en produceert een stuk minder warmte. LED is veelzijdiger dan gewone gloei-, halogeen-, spaar- en TL-lampen omdat dit type verlichting zeer klein en zelfs flexibel kan worden uitgevoerd. Daarom is het ook voor lastig bereikbare plaatsen een uitkomst. Verder zijn LED’s erg geschikt voor toepassingen binnen de high-tech, fijnmechanische- en procestechnologie. Dus waar goed, gelijkmatig werklicht noodzakelijk is om precisie en nauwkeurigheid te kunnen garanderen.
Nieuwste ontwikkelingen met OLED
Het gebruik van duurzame LED’s binnen bedrijven, kantoren en utiliteitsbouw zal komende jaren alleen maar toenemen. De gebruikte technologie wordt ook steeds geavanceerder, zodat een zo hoog mogelijke energie- en lichtopbrengst kan worden bereikt. Zo wordt er op dit moment hard gewerkt aan het ontwikkelen van zeer duurzame OLEDS; deze zijn niet alleen in staat licht te verspreiden over een bepaalde oppervlakte (in tegenstelling tot de gebruikelijke puntbron-verlichting), maar kunnen ook worden gemaakt van 100% recyclebaar materiaal. Deze ontwikkeling wordt aangevuld met organic response technologie, waarbij lampen worden uitgerust met sensoren die op veranderingen in de omgeving reageren, en bijvoorbeeld alleen aangaan wanneer het nodig is.
Revolutie van Internet of Things
Gelijk aan de ontwikkeling van energiezuinige toepassingen, wordt ook het beheer van gebouwen steeds verder geautomatiseerd. Hierin speelt het Internet of Things een belangrijke rol. Dit betekent niets anders dan dat apparaten via het internet met elkaar communiceren, informatie delen, deze gegevens analyseren, en op basis daarvan autonoom beslissingen nemen. Zoals een verwarming die zichzelf uitschakelt wanneer personeel het gebouw verlaat. Of afvalbakken en koffieapparaten die zelf doorgeven dat ze geleegd of juist bijgevuld moeten worden. Zo kun je dus als technische dienst de eerste stappen naar duurzaamheid zetten.
Duurzamer met Smart Buildings
De toepassing van het Internet of Things wordt binnen de utiliteitsbouw steeds gebruikelijker. Bij zulke ‘Smart Buildings’ draait alles om de interoperabiliteit van systemen, oftewel het delen van data en het afstemmen van installaties. Dat geldt zowel binnen logistieke ruimtes als werkruimtes, productieruimtes en buitenterreinen. Op die manier wordt het gebouwonderhoud en het aansturen van installaties steeds eenvoudiger, veiliger, energiezuiniger en levert een enorme tijdwinst op. Behalve dat bijvoorbeeld lichtarmaturen via tablet en smartphone op afstand zijn te bedienen (of dat via uitgekiende geautomatiseerde programma’s zelfstandig doen), kunnen ze bijvoorbeeld signalen aan jou of een van je collega’s doorgeven bij defecten. Zelfs is het scenario denkbaar dat het verlichtingssysteem op basis van realtime data via het internet de kosten voor vervanging direct in beeld brengt, of kan zo zijn ingesteld dat het automatisch een nieuw onderdeel bestelt, wat die middag nog wordt bezorgd.
Fabrikanten wereldwijd zijn bezig dergelijke geavanceerde communicatietechnologie en informatietechnologie voor gebouwbeheer steeds verder te verfijnen. Deze ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op, waarbij ook grote aandacht wordt besteed aan aspecten als privacy en digitale veiligheid.
Starten met duurzaamheid als technisch beheer
Bovenstaande duurzaamheidsinitiatieven zijn niet alleen geschikt voor nieuwe bedrijfs- en kantoorpanden, ook bij bestaande gebouwen kan nog aardig wat winst worden geboekt. Wil je als technische dienst duurzaamheid bevorderen, dan is het toepassen van LED verlichting een van makkelijkste stappen die je kunt zetten. Deze investering verdien je meestal binnen een paar jaar terug. Om te starten hoeft het gebouw nog helemaal niet ‘smart’ te zijn; door het vervangen van standaardverlichting door LED lampen en het aansluiten van tijdschakelaars kan al 30% tot 60% op het energieverbruik worden bespaard. Bovendien gaan LED-lampen veel langer mee, waardoor je komende jaren veel minder tijd kwijt bent aan onderhoud en vervanging van lampen. Zeker bij het verlichten van hoge bedrijfshallen is dat een overweging waard.
Welk voordeel precies te behalen is, kun je met een voorafgaande inventarisatie bepalen. Je kunt daarvoor het beste advies bij een lichtexpert inwinnen. Wil je eerst meer lezen hierover? Lees dan ons whitepaper.