Persoonlijk advies | Hoogste kwaliteit | Slimme oplossingen

De toekomst van de installateur (deel 1)

In deze tweedelige blogserie vertellen we je meer over de positie van de installateur anno nu en die in de toekomst. Je bevindt je nu in een drukke periode van heel veel werk; het stroomt binnen en je kunt de vele orders eigenlijk niet allemaal aannemen. Personeel is niet of moeilijk te krijgen, terwijl de opdrachten zich blijven opstapelen. Neem daarbij de milieudoelstellingen van Europa en het huidige kabinet en je ziet dat de toekomst van de installateur verzekerd is van meer dan voldoende werk.

 

Te weinig vakmensen

Collega’s en vrienden van je vertellen je over voorspellingen dat het huidige tekort van 150.000 goed gekwalificeerde vakmensen met zo’n 20.000 werknemers jaarlijks zal toenemen. Er is en blijft meer vraag dan aanbod en dus blijf jij als installateur van ’s morgens vroeg tot vaak diep in de avond aan het werk. Je hoort minister Wiebes zeggen dat de overheid zal zorgen voor goedopgeleide vakmensen. Maar wanneer? Het zal toch enige tijd duren voordat de nieuwe lichting vaklieden met een diploma uit de school komt lopen.

We gaan een nieuw Nederland tegemoet

Maar de toekomst installateur ziet er in ieder geval zonnig uit! Minister Wiebes gaat voor jou aan het werk om personeel te regelen, Nederland gaat verduurzamen, afval wordt meer en meer grondstof, er komen hogere duurzaamheidsnormen en in 2023 moeten kantoorgebouwen over energielabel C beschikken. Er zal door bedrijven steeds vaker om slimme technische oplossingen zoals onder andere smart lighting gevraagd worden. We zitten midden in een energietransitie en er is hierdoor meer dan genoeg werk aan de winkel. Je moet je als installateur echter wel goed realiseren dat de vraag verandert. Natuurlijk ga je mee met innoveren en wil je de klant op een adequate en perfecte wijze blijven helpen. Je verandert mee.

Nederland verandert met de komst van platformeconomie

Stap voor stap zien we Nederland veranderen. Het contact tussen jou en de klant zal anders worden. De nieuwe netwerksamenleving zal dit bevorderen. Platforms als Google, LinkedIn, Spotify, YouTube, Tripadvisor en Marktplaats laten dit al zien. Je moet je dus aanpassen en veranderen, daar is geen ontkomen aan als je mee wil blijven doen. Je kunt er ook prima op inspelen en je dienstverlening aanpassen. Hoe? Ten eerste en een absolute must: samenwerken met andere partijen, die innovatief zijn en voor jou een platform kunnen zijn naar jouw klant. Je kunt die partijen bijvoorbeeld lichtberekeningen laten maken of laten programmeren, waardoor jij weer sneller en foutloos je werk kunt doen. Je kunt je ook (of je klant) laten adviseren over slimme producten: dat kan jou weer tijd schelen. Samenwerken en delen wordt steeds belangrijker. Ga meer klantgericht denken, inspireer de klant en jezelf! Houd op met het simpel (goedkoop) aanbieden van een cv-ketel of LED verlichting, maar bied oplossingen aan. Probeer meer gebruik te maken van social media. Ik weet dat dit tijd kost. Vaak kostbare tijd die je nu nodig hebt om de vele klussen te klaren. Maar het is echt noodzakelijk om te veranderen en social media erbij te betrekken. Je klanten maken er wel gebruik van en zullen in de nabije toekomst alleen nog maar via deze kanalen informatie vergaren en opdrachten verstrekken. Ga dus ook jouw informatie delen en verstrekken via social media. Dat is de toekomst installateur.

Wat betekent dit voor jou als installateur?

Ik ben benieuwd of jij al iets hebt gemerkt van de veranderende wereld. Je ziet hoe belangrijk het wordt en eigenlijk al is om samen te werken met innovatieve bedrijven. Deel je kennis met anderen en innoveer. Inspireer je klanten, leveranciers en jezelf. In het volgend blog “De toekomst van de installateur (deel 2)” gaan we wat dieper in op de toepassingen die voor jou van belang zijn. Heb jij de flexibiliteit om de veranderingen aan te kunnen? Om mee te kunnen gaan met de verandering in Nederland? Met de energietransitie en de verduurzaming? Om meer hierover te weten te komen, download onderstaand whitepaper.