Installateurs hebben het druk. Werkzaamheden stapelen zich op en er komen steeds weer nieuwe projecten bij. Op zich geen slecht nieuws! Het betekent dat je onderneming loopt en je klanten je weten te vinden. Tegelijkertijd kun je niet alles in je eentje. Je bent immers niet alleen verantwoordelijk voor de uitvoeringsfase, maar ook voor de algehele nazorg van de projecten. Het goede nieuws is dat je die planning kunt uitbesteden. Stel dat je aan een nieuw project begint en een lichtspecialist inschakelt voor een goed lichtplan en advies. Diezelfde specialist kan vaak ook een logistiek plan voor je maken, of de uitvoering en nazorg volledig uit handen nemen. In dit blog vertellen we je wat een logistiek plan is en wat voor voordelen het oplevert voor jou als installateur.
Wat verstaan we onder logistiek plan?
Stel: je hebt als installateur van een klant opdracht gekregen om in LED-verlichting te investeren. De eerste stap heb je al gezet door een lichtspecialist in te schakelen voor advies en een goed lichtplan. De producten zullen in één keer aan de klant geleverd worden. Heerlijk simpel, maar toch niet helemaal. Want welke armaturen horen op welke verdieping en in welke ruimte? Dat is een uitzoekklus die tijd en energie kost. Een logistiek plan kan je helpen dit soort klussen in goede banen te leiden. In zo’n plan staat onder andere wat er per ruimte ingepland is. Je monteur hoeft hierdoor niet meer uit te zoeken waar elk armatuur moet komen. Een voorbeeld van een van onze logistieke plannen zie je hieronder.
Zoals je ziet, wordt er per ruimte het type armatuur aangegeven. Daarnaast staat de omschrijving erbij vermeld met de aantallen voor die betreffende ruimte. Ook wordt door ons elk armatuur gestickerd, slim verpakt en gelabeld aangeleverd.
Wat zijn de voordelen van een logistiek plan?
Een aantal logische voordelen van een logistiek plan zijn efficiëntie, tijdwinst en een betere planning voor de installateur en voor de vakmensen zoals monteurs of aannemers. Daarnaast helpt een logistiek plan je projecten duurzamer te maken. Zo worden de armaturen bijvoorbeeld slim verpakt. Maar ook de keuze van verpakkingsmateriaal, formaat en zelfs opvulmateriaal speelt een rol. Doordat je aandacht besteed aan deze randzaken, worden minder kilometers gemaakt en wordt er minder brandstof verbruikt, waardoor er minder CO2-uitstoot is. Ook draagt een logistiek plan bij aan een betere samenwerking, waardoor er minder risico is op vertraging. Dit verlaagt de faalkosten, die in de installatiewereld voor grote problemen kunnen zorgen. Bij een perfect logistiek plan worden faalkosten zelfs geheel uitgesloten. Er is immers overal rekening mee gehouden, zodat niemand voor vervelende verrassingen komt te staan.
Minder telefoontjes, grotere kans van slagen
Het exact leveren van de benodigde armaturen is een uitdaging. Een logistiek plan kan daarom een enorm voordeel zijn. Jouw monteurs en andere vaklieden op locatie kunnen op een zo doelmatig mogelijke wijze worden ingepland. Je voorkomt er daarnaast een hoop vragen en telefoontjes mee én je vergroot de kans van slagen van je projecten. Win-win! Maar let op: niet alle lichtspecialisten en LED-leveranciers maken gebruik van een logistiek plan. Informeer daarom naar de mogelijkheden voordat je met een partij in zee gaat.
Wil je meer weten over de manier waarop wij het logistiek plan aanpakken? Neem dan contact met ons op, of download de gratis whitepaper De weg naar duurzaamheid begint bij LED.