Aan werk in de installatietechniek geen tekort, aan goed technisch personeel daarentegen wel. Het is lastig om voldoende personeel in te plannen voor klussen, waardoor sommige opdrachten langer duren door onderbezetting. Zonde! Daarom zoek jij naar zo veel mogelijk manieren om snel personeel te werven. We helpen je graag op weg. In dit blog drie tips om aan goed technisch personeel te komen voor de installatietechniek.
Eigen vacatures
Hoogstwaarschijnlijk heb je al heel wat ervaring met de eerste optie: het plaatsen van eigen vacatures. Je schrijft een korte functieomschrijving, stelt een aantal gewenste kenmerken van jouw ideale nieuwe werknemer op en plaatst dit online. Zo simpel kan het zijn, toch? Juist wat extra aandacht kan zich in dit geval uitbetalen. Omdat er zoveel vraag is naar technisch personeel, moeten eigen vacatures opvallend zijn. Waar let je op?
- Een vacaturetekst die meer omschrijft dan alleen de functie-eisen, denk aan extra informatie over secundaire arbeidsvoorwaarden en geef een goede indruk van de werksfeer.
- Meer over jezelf als werkgever. Dit kan bijvoorbeeld op een subdomein speciaal voor nieuwe werknemers.
- Het nóg persoonlijker maken van de pagina, door bijvoorbeeld een foto te plaatsen van je team of de contactpersoon voor de vacature.
Daarnaast verspreid je de vacature via social media (zoals LinkedIn of Facebook) of promoot je hem in vak magazines.
Word een opleidingsbedrijf
Met deze tweede optie heb je hoogstwaarschijnlijk niet binnen een maand nieuw personeel aan boord, maar kun je uiteindelijk wel personeel krijgen dat precies bij jouw bedrijf en werkzaamheden past. Als je een erkend opleidingsbedrijf wordt, heb je zelf grotendeels in de hand wie er voor je komt werken. Je brengt jongeren de kneepjes van het vak bij en weet dus zeker dat hun technische kennis voldoet aan jouw verwachtingen. Laat je ook nog eens zien hoe leuk het is om bij jou te werken, dan is de kans groot dat net-afgestudeerden wel blijven hangen na hun opleiding.
Erkend leerbedrijf worden?
- Zorg dat je over een goede en veilige praktijkomgeving beschikt; denk aan gedragsregels, geschikte werkplekken en apparatuur, en een bedrijfshulpverlener.
- Binnen je organisatie moet er voldoende capaciteit zijn om de student te begeleiden.
- Evenals een praktijkopleider die hem leert zijn kennis toe te passen in het werkveld en hem kan beoordelen en begeleiden.
- Onthoud dat het altijd een investering is. Het kost tijd en geld om technisch personeel goed op te leiden, maar kan uiteindelijk zorgen voor nieuwe betrokken werknemers in je bedrijf.
Laat werk uit handen nemen
Kosten bovenstaande opties je iets te veel tijd op dit moment? Dan kun je altijd nog kiezen voor de derde optie: draag een deel van je werkzaamheden over aan partners. Door de samenwerking aan te gaan met specialisten, creëer je een win-win situatie. Ten eerste hoef je zelf geen nieuw personeel aan te nemen en ten tweede kun je gebruik maken van de kennis van specialisten. Bij de installatie van slimme verlichting kun je bijvoorbeeld samenwerken met lichtspecialisten. Zij leveren extra personeel en specifieke kennis, terwijl jij nog steeds de lead hebt over de klus.
Conclusie
Grofweg zijn er drie manieren om aan technisch personeel te komen: via eigen vacatures (met de juiste promotie!), intern via leerlingen en extern via samenwerkingen met partners. Als je op korte termijn op zoek bent naar versterking, kun je het beste kiezen voor optie drie. Dan kun je zeker weten weer volmondig ‘ja’ zeggen tegen nieuwe klussen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de personeelsbezetting.
Ben je benieuwd hoe zo’n samenwerking eruit kan zien? Wij ondersteunen je graag met verlichtingspersoneel. Neem vrijblijvend contact op met onze lichtspecialisten voor meer informatie.