Persoonlijk advies | Hoogste kwaliteit | Slimme oplossingen

Hoe zorg je voor een hygiënische omgeving in de voedselverwerkende industrie?

Hygiëne, voedselveiligheid, efficiëntere productie en duurzaamheid zijn belangrijke onderwerpen in de voedselverwerkende industrie. Jij als QA-specialist hebt de verantwoordelijkheid om producten te leveren die veilig geconsumeerd kunnen worden. Je let dus op alle onderdelen van het productieproces, zodat je zeker weet dat het eindproduct veilig is. In dit blogartikel leggen we je graag uit welke invloed verlichtingsarmaturen hebben op de hygiëne in de voedselverwerkende industrie.

 

Gevaar komt uit verschillende hoeken

De voedselverwerkende industrie bestaat uit meerdere soorten industrieën. Van het slachtproces en de vervaardiging van halffabricaten tot de verwerking van kant en klare maaltijden; in alle processen en in de gehele keten is hygiëne belangrijk om een verantwoord product te produceren. Dat produceren van die veilige producten, doe je met behulp van de  HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) normering. Dankzij deze normering loop je het hele productieproces na op mogelijke gevaren voor de veiligheid van voedsel. Deze gevaren kunnen:

  • Microbiologische gevaren zijn, zoals bacteriën, virussen en schimmels;
  • Chemische gevaren zijn, zoals gifstoffen uit schimmels en bestrijdingsmiddelen;
  • Fysische gevaren zijn, zoals glas, scherpe delen (metalen) en houtsplinters.

Vooral voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten van vlees, groente, fruit en toetjes zijn uitstekende voedingsbronnen voor bacteriën. Dit betekent dat gevaar dus uit verschillende hoeken kan komen. Van jou vergt dit enorm veel inspanningen: je moet immers ieder niveau checken en zorgen dat er nu (en in de toekomt) veilig geproduceerd kan worden.

Een hygiënische omgeving

In de warme en vochtige omgevingen krijg je te maken met bacteriën. Zo kunnen er bij een temperatuur tussen 10°C en 40°C uit één enkele bacterie in ongeveer 7 uur miljoenen bacteriën ontstaan. Om de richtlijnen van HACCP goed na te leven, zijn producten die het werken in een hygiënische omgeving makkelijker maken belangrijk. Producten die zorgen dat het personeel goed zijn werk kan doen én tegelijkertijd voldoen aan de HACCP van het bedrijf. Denk hierbij aan colour coding, disposable kleding of het reinigen van verlichtingsarmaturen.

Colour coding

Colour coding, oftewel kleurcodering is een goede manier om kruisbesmetting tegen te gaan. Door je ruimtes in te delen in Colour Coded Cleaning Zones en de daarbij behorende schoonmaak artikelen in eigen kleur te gebruiken, kunnen de gevaren geminimaliseerd worden. Bijvoorbeeld wanneer iemand de vloer doet met rode vezel borstels, kunnen deze niet worden gebruikt op de werktafels. Die borstels worden bijvoorbeeld herkend aan blauwe vezels.

Disposable kleding

Disposable kleding is wegwerpkleding die ingezet wordt in ruimtes waar hygiëne een cruciale rol speelt. In de voedselverwerkende industrie beschermen disposables je producten tegen die bacteriën die de werknemers bij zich draagt. Om de besmetting te minimaliseren wordt het vaak geëist om kleurcodering toe te passen. De disposable kleding is beschikbaar in diverse kleuren. Op deze manier is het goed mogelijk om je bezoekersjassen of je wegwerphandschoenen aan te passen op de geldende kleuren op die afdeling. Op deze manier krijg je nog meer grip op hygiëne met het gebruik van gekleurde disposables.

Kies het juiste materiaal

Wanneer je hebt nagedacht over alle verschillende aspecten van een hygiënische omgeving, is het tijd om keuzes te maken. Gebroken glas wat naar beneden kan vallen en/of vuil wat zich in en om verlichtingsarmaturen verzameld heeft, kan afbreuk doen aan de voedselveiligheid en hygiëne.  Dus hoe zorg je dat het materiaal dat je kiest, zo lang mogelijk meegaat. Je kunt met een hogedrukspuit prima een ruimte reinigen, maar niet alle materialen zijn hier tegen bestand. Je verlichtingsarmaturen bijvoorbeeld. Deze moeten bestendig zijn tegen een stootje en eenvoudig te reinigen zijn. In de voedselindustrie is het bijvoorbeeld belangrijk om verlichtingsarmaturen te hebben met HACCP normering. Dit houdt in dat deze armaturen stootvast, splintervrij en eenvoudig te reinigen zijn. Zo kies jij niet alleen voor een hygiënische oplossing op korte termijn, maar voorkom je ook onveiligheid op de lange termijn.

Het reinigen van verlichtingsarmaturen

Wordt het tijd om je verlichtingsarmaturen te reinigen? Kijk dan eerst naar wat voor type verlichtingsarmatuur je hebt. Je kunt simpelweg met een lichtvochtige doek overheen vegen als je verlichtingsarmatuur niet tegen een stootje kan.

De meeste verlichtingsarmaturen in de voedselverwerkende industrie zijn bestand tegen intensive reinigingsprocessen, waarbij heet water met reinigingsmiddelen uit een hogedrukspuit op een korte afstand onder diverse hoeken op een verlichtingsarmatuur wordt gespoten. Deze armaturen zijn splintervrij, slagvast, corrosie-, zuur- en/of loogbestendig.

Verlichting is een belangrijk deel van hygiëne van de voedselverwerkende industrie. Je ziet de bacteriën niet met je blote ogen en al helemaal niet op het plafond. We hopen dat je inmiddels een duidelijker overzicht hebt gekregen met welke factoren je rekening moet houden. Wil je meer weten over de voordelen van LED verlichting? Download dan onderstaand whitepaper. Wil je direct meer weten over dit onderwerp? Onze lichtspecialisten beantwoorden graag je vragen via 038-4432470 of [email protected].

Waar lopen jullie zelf tegen aan en hoe hebben jullie het opgelost? Deel je verhaal door een reactie hieronder achter te laten.