Deze vragen stel je vooraf aan de lichtspecialist of de installateur

16 nov Deze vragen stel je vooraf aan de lichtspecialist of de installateur

Aan de slag met LED verlichting doe je niet van de een op de andere dag. Ten eerste is het een flinke investering, dus verdiep je jezelf eerst in de specificaties en bekijk je of de oplossing je wel echt wat oplevert. Hierbij kun je hulp inschakelen van bijvoorbeeld de lichtspecialist of installateur. Om de juiste informatie te krijgen, moet je wel weten wie je welke vragen stelt. Daarmee helpen we je graag op weg. In dit blog lees je enkele voorbeeldvragen die je kunt stellen aan de installateur en lichtspecialist.

De verschillen

Voordat je lukraak vragen gaat stellen, is het een goed idee om even de verschillen tussen de installateur en lichtspecialist op een rijtje te hebben. Bij beide kun je natuurlijk met vragen terecht. Het is zeker goed om beide meningen ook mee te nemen in je overweging. Maar niet zonder de juiste achtergrondinformatie. Allereerst, de installateur. Hij is de technische duizendpoot binnen je bedrijf. Hij kent alle ins en outs van het gebouw en is op de hoogte van technische ontwikkelingen. Zijn kennis op het gebied van licht is echter niet heel specifiek. Verschillende armaturen zijn voor hem bijvoorbeeld lastig te onderscheiden. De lichtspecialist is, logischerwijze, gespecialiseerd in licht. Dit betekent dat hij veel kennis heeft over en ervaring heeft met verlichting. Hij kent de verschillende oplossingen en weet de nieuwste technieken (zoals IoT) in te zetten om licht optimaal te benutten.

Vragen om aan de installateur te stellen

Omdat de installateur het gebouw waar jij werkt compleet kent, stel je aan hem vragen die daarop betrekking hebben. Denk aan:

• Hoe kun je bestaande verlichting vervangen door LED verlichting?
  • Hoeveel ruimtes moeten verlicht worden?
  • Zijn er ruimtes waar weinig of juist veel licht nodig is (zoals datacenters)?
  • Wat is het gebouw gebonden energieverbruik op dit moment?
  • Wat zou je aanraden op het gebied van licht?
  • Waar valt voor ons winst te halen op gebied van duurzaamheid en techniek?

Vragen om aan de lichtspecialist te stellen

Voordat je met een lichtspecialist in zee gaat, wil je zeker weten dat dit de juiste partner is voor jou. Er zijn ontzettend veel lichtspecialisten te vinden, dus de keuze is reuze. Helaas zegt een mooie website niks over de kwaliteit verlichting die geleverd wordt of de kennis die de specialist in huis heeft. Stel daarom vooraf zeker deze vragen aan de lichtspecialist, zodat je een goede keuze kunt maken.

• Hoe lang gaat LED verlichting mee?
  • Blijft bij overgang van conventionele verlichting naar LED verlichting de lichtopbrengst gelijk?
  • In welke omgevingen en op welke manieren kan ik LED verlichting toepassen?
  • Wat zijn de verschillende manieren waarop LED verlichting gedimd kan worden en wat zijn de voor- en nadelen van deze verschillende methodes?
  • Wat is de winst die te behalen valt met LED verlichting op ons gebouw? Wat is de totale geschatte energiebesparing?
  • Wat is de terugverdientijd van deze investering voor dit gebouw?
  • Hoeveel armaturen (in ampère) hebben we nodig?
  • Wat voor armaturen zijn handig om aan te schaffen voor de verschillende werkzaamheden die worden uitgevoerd (bijvoorbeeld armaturen die slagvast zijn bij productie)?
  • Welke technieken kunnen we gebruiken bij nieuwe verlichting? Denk aan verlichting die per werkplek anders is in te stellen en het gebruik van bewegingssensoren.
  • Wat levert LED verlichting nog meer op, naast financieel gewin?

Waar haal jij kennis vandaan?

We hebben je kort uitgelegd wat het verschil is tussen de lichtspecialist en de installateur en welke vragen je hen moet stellen bij de overgang naar LED verlichting. Natuurlijk zijn er nog veel meer bronnen om informatie vandaan te halen. Zo kom je goed beslagen ten ijs en weet je waar je het over hebt. We geven je graag nog wat meer achtergrondinformatie over LED op weg naar een duurzamere organisatie. Lees het in het whitepaper hieronder. Daarnaast zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. Waar haal jij je informatie vandaan? Laat het weten in een reactie.