EAI subsidie op led verlichting

26 apr EAI subsidie op led verlichting

Goed nieuws voor organisaties die in 2016 duurzaam willen investeren. Vanaf 1.1.2016 is het percentage van de Energie-Investeringsaftrek (EIA) verhoogd van 41,5% naar 58%. Bij een vennootschapsbelastingtarief van 25% betekent dit een voordeel van maximaal 14,5%.

Daarnaast is het budget van de EIA voor 2016 verhoogd met € 60 miljoen naar € 161 miljoen. De EIA biedt u als ondernemer (of uw klant) een fiscaal voordeel als u investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Door de EIA leveren dergelijke investeringen u als ondernemer dubbel voordeel op. Niet alleen bespaart u op uw energiekosten, u betaalt ook minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Eén van de energiebesparende bedrijfsmiddelen waarop de EIA van toepassing is, is LED-verlichtingssystemen voor in en rondom bedrijfsgebouwen. Je ziet daarbij wel een trend dat de eisen om een beroep op de EIA te kunnen doen, steeds verder worden aangescherpt. Dit komt o.a. tot uiting in de verhoging van de specifieke lichtstroom naar minimaal 100 lm/W voor het gehele armatuur.

Wijzigingen m.b.t. verlichting in de EIA 2016 t.o.v. de EIA 2015:

• LED-verlichting komt nog steeds in aanmerking, maar de eis die aan de specifieke lichtstroom wordt gesteld is aangescherpt. Voor LED-armaturen is de specifieke lichtstroom verhoogd naar > 100 lm/W, gemeten conform LM-79-08 (was > 90 lm/W voor bijv. LED-panelen en > 80 lm/W voor LED downlighters). Voor LED-buis armaturen is de specifieke lichtstroom verhoogd naar 110 lm/W, gemeten conform LM-79-08.
  • LED-noodverlichting is verwijderd.
  • Vervanging van T8-binnenverlichting door T5-binnenverlichting is verwijderd.
  • Verlichtingbesparingssystemen komen alleen nog in bestaande bedrijfsgebouwen in aanmerking. Deze regelsystemen kunnen echter nog wel gemeld worden in combinatie met de investering in nieuwe LED-verlichting.

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn om binnen uw bedrijf (of bij uw klant) energie te besparen met fiscaal voordeel van de EIA? Neem dan contact op met onze lichtadviseurs. Zij zijn graag bereid u te ondersteunen met een gedegen advies richting uw klant of te ondersteunen bij een aanvraag van de EIA, T (038) 443 24 70 of lighting@gunneman.nl.

Button-neem-contact-op