Fabel: Led’s worden niet warm

07 jul Fabel: Led’s worden niet warm

Diegene die beweert dat een LED niet warm wordt heeft het goed mis. Bij grotere vermogens (vanaf 50W) kunnen de LED-chips een LED-junctietemperatuur (binnen in de behuizing) bereiken tot wel 150 graden Celsius. U begrijpt dat koeling dan van essentieel belang is.

Afkoeling

Ondanks de sterk verbeterde rendementen van ledmodules de laatste jaren, wordt er tegenwoordig nog steeds 75 tot 85% van de toegevoerde energie omgezet in warmte. Een LED produceert weliswaar weinig warmte aan de voorzijde, maar wel veel aan de printplaat van de lichtbron.

Dit betekent dat het van groot belang is dat deze warmte op een goede en effectieve manier wordt afgevoerd. De temperatuur van de LED’s mag niet hoger worden dan 70 graden Celsius. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met de omgevingstemperatuur en de elektronica, want alleen dan kan een lichtopbrengst van 70% na 70.000 branduren worden gerealiseerd. De koeling van een led staat direct in verband met de levensduur. Wanneer de temperatuur van de LED-lamp boven de 70 graden Celsius komt, zal de levensduur met grote sprongen afnemen. Degenen die dus stellen dat een LED-lamp in zijn geheel geen warmte ontwikkelt, vertellen een fabel.

Heeft u vragen, neem contact op met onze lichtadviseurs. Zij helpen u graag bij het maken van de juiste keuzes, T (038) 443 24 70 of lighting@gunneman.nl.

Button-direct-lichtadvies