Goede verlichting inspireert mensen

23 mei Goede verlichting inspireert mensen

LED verlichting is sterk in opkomst. Vaak lees je dat LED verlichting de toekomst heeft. Maar is dat zo? En hoe maak je een goede keuze uit dat enorme aanbod en steeds nieuwe technologieën? We spreken met Albert voor ‘t Hekke van Gunneman BV uit Hattem. Voor ‘t Hekke is directeur en grootaandeelhouder van het 60 jarige bedrijf. Onderwerp van gesprek: LED verlichting.

Oud en nieuw
“Wie is Gunneman?”, is onze eerste vraag. Voor ‘t Hekke steekt van wal: “Gunneman BV bestaat meer dan 60 jaar en voert een assortiment voor building & utility elektrotechnische installaties. De kernwoorden zijn topkwaliteit en specifieke toepassingen.” Onze interesse is gewekt. “Hoe past nieuwe en innovatieve LED verlichting bij een degelijk bedrijf dat al zo lang bestaat?”. Voor ‘t Hekke stelt duidelijk: “Dat Gunneman al zoveel jaar succesvol is, dankt het aan een niet aflatende energie om nieuwe technologieën te omarmen. Tenminste, als die praktisch toepasbaar zijn. En dat is nu het geval met LED verlichting!”

Technologie of toepassing?
De markt van LED verlichting groeit onstuimig. De verwachting is dat in 2020 ca. 70 % van alle verlichting LED verlichting is. Er zijn wereldwijd vijf spelers die kwalitatief goede LEDs produceren. LED verlichting bestaat uit een aantal componenten, waarbij de LED zelf, de koeling en de driver de meest belangrijke zijn. Alhoewel specificaties vaak op elkaar lijken, zijn er enorme verschillen in kwaliteit, zoals levensduur en kleurweergave.

LED verlichting ontwikkelt zich op dit moment razendsnel. Het is een vervangingsmarkt. Traditionele verlichting maakt plaats voor LED verlichting. De aanbieders weten precies welke verwachtingen de eigenaars van gebouwen en de gebruikers hebben, omdat ze opgegroeid zijn met traditionele verlichting.

De voordelen van LED verlichting zijn evident. Lange levensduur, gering stroomverbruik dus lagere gebruikskosten . Maar zijn er ook nadelen?

Voor ‘t Hekke stelt: “Ik zou niet spreken over nadelen. LED verlichting is een prima vervanger voor traditionele verlichting, mits je rekening houdt met de specifieke kwaliteiten van LED verlichting”. Wat bedoelt Voor ‘t Hekke daarmee? “LED verlichting moet je anders zien dan traditionele verlichting”, volgens Voor ‘t Hekke. “Met alleen kennis van traditionele verlichting kun je de plank met LED verlichting goed misslaan. Uiteindelijk gaat het niet alleen om technologie, maar draait het vooral om de toepassing”.

Mensen aan het werk centraal
Voor ‘t Hekke zet zich duidelijk in voor een goede toepassing van LED verlichting. “Wat wil Gunneman toevoegen?”, vragen wij hem. Hij denkt even na en reageert: “Er zijn belangrijke en grote verschillen in de technische kwaliteit van de diverse onderdelen van LED verlichting. Maar waar nog meer mis gaat is bij het toepassen van LED verlichting in werkomgevingen. In kantoren natuurlijk. Maar ook bijvoorbeeld in restaurants, hotels, winkels, presentatieruimten en musea. Vaak zijn toepassingen gestoeld op de kennis van traditionele verlichting en dat leidt tot ontevreden gebruikers en een lagere productiviteit.”

We laten zijn antwoord tot ons doordringen en vragen ons af waar die toepassing dan bijzonder in is. In werkomgevingen is er nu toch al traditioneel licht? En een lux is een lux. We vragen het Voor ‘t Hekke. “Er zijn grote verschillen tussen natuurlijk licht en synthetisch licht in kantoren en werkruimten. Buiten is er wel 1000 tot 5000 lux aan licht op een bewolkte dag. In kantoren moeten we het vaak maar doen met 500 lux. Een fors verschil!

Lichtplan
Met LED verlichting zijn prima resultaten te boeken, door de juiste lichtkleur te kiezen en de juiste lichtsterkte te leveren. Dat gebeurt aan de hand van een lichtplan. Een lichtplan analyseert de wensen van eigenaren en gebruikers en vertaalt die specifiek naar LED verlichting met praktische adviezen. Het is een kleine investering die later veel oplevert.

Tot slot vertelt Voor ‘t Hekke welke rol Gunneman wil spelen op de markt van LED verlichting. “We willen onze kernklanten perfect bedienen met een duidelijke visie op LED verlichting waar mensen werken, natuurlijk een passend assortiment van uitstekende producten en een grote kennis van de succesvolle toepassing van LED verlichting”.

Na een boeiend gesprek over LED verlichting is het ons duidelijk. De ene LED is niet de andere LED en een lux is wel een lux, maar er zijn grote verschillen in toepassing van LED verlichting en de beleving door gebruikers. We spraken met een gepassioneerd ondernemer met verstand van licht en mens in kantoren en werkruimten.