Hoe kan ik met minder personeel meer winstgevende installatieprojecten realiseren?

06 sep Hoe kan ik met minder personeel meer winstgevende installatieprojecten realiseren?

De installatiebranche groeit als kool. Steeds meer particulieren en bedrijven schakelen over op duurzamere energie en dat betekent dat er volop zonnepanelen, warmtepompen en LED-lichtinstallaties worden aangelegd. Gunstig, want er is op dat vlak dus voldoende werk. Alleen zijn er op dit moment te weinig goed opgeleide vakmensen om dat allemaal op te pakken. En dat tekort zal volgens de technische installatiebranche UNETO-VNI nog wel een paar jaar duren. Goed personeel vinden, is dus lastig en vergt veel tijd. Hoe zorg je er dan voor dat je met minder mensen toch winstgevende projecten kunt uitvoeren en opleveren? In dit blog lees je hoe je dat slim aanpakt.

Steeds hogere verwachtingen

In de installatiebranche heerst op dit moment een aardige spanning. De vraag om nieuwe, geavanceerde en energiezuinige technologieën in gebouwen te implementeren neemt toe en opdrachtgevers zijn steeds kritischer wat betreft de winst die dat allemaal moet opleveren. Sensortechnologie, connected data en service management, het zijn allemaal elementen die aan moderne installaties worden toegevoegd. En daar komt dan nog een flink stuk data-analyse en nazorg bij. Dat betekent dat je als installateur van steeds meer markten thuis moet zijn om goede kwaliteitsproducten te leveren. Behalve dat vergt elk installatieproject ook steeds meer voorbereiding.

Kiezen voor de slimme aanpak

Maar de ontwikkelingen op het gebied van elektrotechniek en gerelateerde ict gaan zo snel, dat je als installateur gewoonweg niet op alle gebieden specialist kunt zijn. Dat vraagt dus om een andere manier van werken. Zo is het tegenwoordig niet ongebruikelijk dat veel installateurs optrekken met collega’s die zich ieder in een bepaald onderdeel hebben gespecialiseerd. Wat ook veel oplevert is het kiezen voor geavanceerd installatiemateriaal, waardoor je sneller montages kunt uitvoeren. En door met deskundige partijen samen te werken die je kunnen helpen met het ontwikkelen van bijvoorbeeld een maatwerk lichtschema of een logistiek installatieplan, kun jij je focussen op het vakwerk waar jij goed in bent.

Een praktijkvoorbeeld

Hoe je dat als traditionele installateur allemaal aanpakt? We laten het zien aan de hand van een voorbeeld.

We gaan uit van een project waarbij de oude verlichting van een bedrijfspand compleet moet worden vervangen door energiezuinige LED-armaturen. In de inventarisatie van bestaande lichtpunten, het besluiten welk type armaturen en lichtbronnen daarvoor in de plaats moeten komen en het berekenen van de te behalen energiewinst, gaat dan aardig wat tijd zitten.

Juist voor dat stuk kun je een lichtspecialist inschakelen, zoals Gunneman Lighting Concepts. Hiervoor hebben we een eigen werkwijze voor ontwikkeld. Je ontvangt dan een compleet lichtplan met productspecificaties per lichtpunt, een logistiek schema voor de montage, plus een berekening van het energievoordeel en een kostenraming van het geheel.

Met zo’n kant-en-klaar plan in de hand heb je al de helft van de tijd bespaard aan werkvoorbereiding, want je hoeft als monteur niet zelf meer uit te zoeken welk armatuur op welke verdieping en in welke ruimte komt. Met als gevolg dat het installatieproces een stuk soepeler verloopt, want ook de lastige vraagstukken zijn al in een vroeg stadium getackeld.

Compleet maatwerk installatiepakket

Maar de lichtspecialist kan nog meer voor je doen, zo leveren wij bijvoorbeeld ook totaalpakketten. Naast een logistiek installatieplan kunnen we meteen de juiste LED-armaturen leveren, plus alle nodige aansluitkabels en connectoren die elk volledig zijn afgestemd op de bestaande installatie. Alles wordt goed verpakt en duidelijk gelabeld op de projectlocatie aangeleverd. De monteurs kunnen na het uitpakken van de pakketten meteen aan de slag.

Voordelen van stekerbaar installeren

Wat ook veel werk bespaart, is stekerbaar installeren. Hierbij werk je niet meer met losse componenten, maar met volledig afgemonteerde eenheden. De onderdelen kunnen dan maar op één manier worden gemonteerd en dat betekent dat er nauwelijks kans is op verkeerde montage. Je hoeft bovendien nooit meer kabels te strippen, knippen en op maat te maken. Kortom, een echt ‘plug & play’ principe.

De voordelen op een rij:
Je werkt hiermee tot 10 x sneller dan via traditionele montage
– De installatie wordt goedkoper door de tijdwinst
– Deze systemen zijn flexibel en makkelijk aan te passen
– Deze systemen zijn herbruikbaar en recyclebaar, dus een milieuvriendelijke keuze
– Kans op 90% minder fouten tijdens de montage
– De montage is eenvoudig te leren

Check de mogelijkheden

Met onze tips om sneller en efficiënter installatieprojecten aan te pakken, kun je met minder vakmensen onder je hoede toch de gewenste resultaten behalen. Behalve een goede werkvoorbereiding in samenwerking met externe licht- en energiepartners, biedt vooral stekerbaar en ander kant-en-klaar installatiemateriaal veel tijdwinst en gemak. Bovendien is dit ook dé oplossing in een tijd waarbij nieuwe instromers binnen de technische branche over het algemeen minder inhoudelijke vakkennis hebben, terwijl installaties wel steeds complexer worden. Zo kunnen ze toch volledig worden ingezet.

Ben je benieuwd naar wat wij aan producten en services voor jouw installatieprojecten kunnen bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We staan je graag te woord.