Praktijkcase: Overgang van HPL naar LED

19 jun Praktijkcase: Overgang van HPL naar LED

Het is inmiddels algemeen bekend dat LED verlichting energiezuiniger en duurzamer is dan conventionele lichtbronnen zoals fluorescentie en HPL (hogedruk natrium lampen). Met LED verlichting kan dus behoorlijk worden bespaard op energie- en onderhoudskosten. Dit is voor veel bedrijven de belangrijkste reden om een overgang naar LED verlichting te overwegen.

Voorbeeld productiehal

Als voorbeeld nemen wij een productiehal van breed 60 meter x lang 60 meter en een hoogte van 7 meter. In de huidige situatie zitten er 100 stuks high bay armaturen met een 400W HPL N lichtbron, een hogedruk natriumlamp (kwiklamp) voorzien van een fluorescerende poederlaag die wit licht uitstraalt, met een lumenoutput van ca. 22.000 lumen (52 lm/W). Hier zetten wij een Gunneman high bay LED armatuur tegenover van 165 W met een lumenoutput van ca. 23.000 lumen (140 lm/W).

tabel-hpl-led

Uitkomsten vergelijk huidige situatie met HPL-N hogedruk high-bay armaturen met nieuwe situatie met Gunneman high-bay LED armaturen:

resultaten-hpl-led

Dit betekent dat de terugverdientijd uitkomt op 2,9 jaar!

Naast de besparing op energie- en onderhoudskosten worden onderstaande besparingen gerealiseerd die ten goede komen aan een beter milieu:

• Elektriciteit: 432 kWh per jaar (dit is ruim 60 % energiebesparing)
    • CO2 uitstoot: 703 kg CO2 per jaar

Wil je ook weten wat goede LED verlichting voor jou kan betekenen?
Vraag dan hier de gratis lichtscan aan en wij nemen direct contact met je op.

button-lichtscan