Internet of Things in de installatiebranche

23 aug Internet of Things in de installatiebranche

De term Internet of Things wordt te pas en te onpas gebruikt. Hoogstwaarschijnlijk ben je er niet meer onbekend mee, maar zoek je nog naar handige manieren om het te gebruiken in de installatiebranche. Deze gigantische verandering zet de branche op z’n kop. Bij nieuwe projecten kun je hier gebruik van maken, zodat de eindgebruiker meer comfort, gebruiksgemak en veiligheid ervaart. In dit blog leren we je hoe IoT in de  installatiebranche eruit ziet en wat IoT voor jouw projecten kan betekenen.

Wat is Internet of Things?

Als je Internet of Things goed in wilt zetten in de installatiebranche, moet je begrijpen hoe het werkt. Zonder je te vermoeien met alle technische details, leggen we daarom kort de basis uit. Net zoals wij, kunnen producten ook gebruik maken van het internet. Dit doen ze om informatie te verkrijgen en hier bepaalde handelingen aan te koppelen. Dat gaat met behulp van sensoren. Het communiceren van de apparaten onderling gebeurt met behulp van het internet. Een voorbeeld van IoT wat je waarschijnlijk wel kent, is slimme verlichting.

Waarom IoT in de installatiebranche?

IoT bestaat al een aantal jaar, maar de ontwikkelingen gaan nu zo snel dat het in geen enkele branche meer weg te denken dus. Dus ook niet in de installatiebranche. Dit jaar verbindt IoT tot zo’n 6 miljard  apparaten met elkaar en daardoor is er echt geen ontkomen meer aan. Dat betekent dat er in meer gebouwen sensoren met slimme systemen (en dus installaties) komen. Met deze slimme installaties is predictief onderhoud nodig: onderdelen worden pas vervangen als metingen aangeven dat dit echt nodig is. Verspilling wordt voorkomen en je kunt onderhoudsbeurten beter inplannen. Hiermee verandert de hele branche en dat betekent dat jij als installateur mee moet veranderen.

Aan de slag met IoT

Het lastige van nieuwe technologieën is om ze snel te gebruiken in nieuwe projecten. Eén van de manieren om dit te doen is te kiezen voor een partner die zich hierin heeft verdiept. Hierdoor hoef jij niet intern je toch al schaarse personeel op te leiden en kun je wel jouw klant de nieuwste technieken aanbieden. Bij IoT geldt namelijk: hoe complexer de sensoren, hoe groter de kans op fouten. Erg handig om een ervaren partner in te schakelen dus. Door de kennis van jouw organisatie en een specialist van buiten te combineren, kom je tot sterke innovaties.

Een voorbeeld: IoT en verlichting

We geven je graag nog een voorbeeld van IoT in de praktijk: slimme verlichting. Voor jouw klant betekent dit dat hij zijn verlichting niet meer met een schakelaar aan de muur aanzet, maar met behulp van een app op zijn mobiel. Hiermee kan hij niet alleen handmatig de verlichting aanzetten, maar ook vooraf instellen hoe laat lampen aan moeten gaan of op welke signalen ze moeten reageren. Energiekosten zijn daardoor beter te managen.

Ben jij klaar voor IoT in de installatiebranche?

Het moge duidelijk zijn: de komende jaren kun je niet meer om Internet of Things in de installatiebranche uit. In dit blog vertelden we je kort wat IoT is, hoe je het snelst start in de installatiebranche en gaven we je een voorbeeld. In ons volgende blog gaan we nog dieper in op big data en domotica. Als installateur kun je beter vandaag nog beginnen met IoT installaties zodat je voorop kan blijven lopen in jouw branche en zorg je daarnaast voor betere bedrijfsresultaten. Ben je benieuwd hoe zo’n samenwerking eruit kan zien? Neem dan contact met ons op. Wil je eerst weten hoe LED de toekomst van installaties en gebouwen verandert? Download dan onderstaand whitepaper.