IoT, big data en domotica in de installatiebranche

30 aug IoT, big data en domotica in de installatiebranche

In ons vorige blog las je al over hoe Internet of Things de installatiebranche verandert. Big data en domotica zijn onlosmakelijk hiermee verbonden en spelen dus ook een grote rol bij de veranderingen in de installatiebranche. De vraag naar deze slimmere installaties stijgt, dus blijf je als installateur natuurlijk op de hoogte van deze ontwikkelingen. We vatten ze voor je samen in dit blog zodat je binnenkort kunt zorgen voor meer gebruikersgemak, extra comfort en een hogere veiligheidsgraad.

Wat is het doel van big data?

Over big data hoeven we het niet lang te hebben: het is een grote hoeveelheid data. Dit krijg je bijvoorbeeld door IoT doordat allerlei apparaten met elkaar praten en data genereren. Belangrijker is het doel van big data: zorgen voor een toegevoegde waarde door de grote hoeveelheden data slim te analyseren en in te zetten. Dit doe je voornamelijk met data vanuit verschillende bronnen die direct worden omgezet en onmiddellijk verwerkt zodat je slim kunt inspelen op de behoeften van jouw klant.

En hoe zit het dan met domotica?

Domotica zorgt dat een gebouw slim kan worden gemaakt. Met behulp hiervan kunnen processen in gebouwen worden geautomatiseerd met behulp van elektronica. WiFi zorgt dat ze met elkaar kunnen communiceren en dat data onderling kan worden uitgewisseld. Domotica zorgt dat je processen kunt regelen op afstand. Wanneer jouw klant vergeten is het licht uit te doen in het kantoor, kan hij toch op afstand dit controleren. Scheelt een hoop energiekosten en gedoe. Ook is het mogelijk om waarschuwingen op zijn smartphone te krijgen bij gedetecteerde bewegingen rond het gebouw.

IoT, big data en domotica in installaties

In dit blog en het vorige hebben we drie kernbegrippen behandeld: IoT, big data en domotica. Alle drie begrippen hangen nauw met elkaar samen en zorgen dat installaties met sensoren data kunnen genereren en acties hierop af kunnen stellen. Hiermee ontstaan nieuwe functionaliteiten voor jouw klant maar ook voor efficiënter onderhoud aan jouw kant. Onderhoud zal beter en nauwkeuriger te voorspellen zijn. Door bijvoorbeeld sensoren in LED-armaturen toe te passen kunnen we het energieverbruik en de lumen output realtime in de gaten houden. Dat is niet alleen prettig voor de medewerkers, ook je opdrachtgevers hebben er voordeel bij. Het leidt tot een duurzamere en veiligere werkomgeving, maar ook tot kostenbesparing en omzetvergroting. Hier liggen dus flink wat kansen voor de installatiebranche, maar vraagt wel om een kennis- en tijdsinvestering van jouw kant.

Aan het werk met big data en domotica

In de installatiebranche valt er nog veel te halen op het gebied van slimmere installaties, maar om IoT, big data en domotica voor je te laten werken, heb je meer kennis nodig. Je moet weten wanneer je welke ontwikkelingen moet hebben doorgevoerd om niet de boot te missen. Maar het opleiden van personeel kost veel tijd en geld. Als je snel meters wilt maken en in nieuwe projecten aan de slag wilt, is het beter om een goede partner te zoeken. Dan heb je snel veel kennis tot je beschikking en kun je nieuwe, slimme projecten doen bij je klanten. Wij helpen je er graag bij. Onze specialisten adviseren je hierbij. Wil je eerst meer weten over de inzet van LED verlichting voor installaties? Download dan onderstaand whitepaper.