Resultaten behalen dankzij led verlichting

07 jul Resultaten behalen dankzij led verlichting

Onlangs bleek uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy, dat in 35 % van de verlichtingsprojecten LED-verlichting wordt toegepast. Dit betekent dat er in 65 % van de projecten , nog geen LED-verlichting wordt toegepast. Waarom is dat percentage nog zo hoog?

Vertrouwen in de kwaliteit van LED-verlichting
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 85 % van de ondervraagden vindt dat er nog veel LED-producten worden aangeboden van lage kwaliteit met o.a. minder mooi licht en slechte lichtopbrengst.

Door 90 % van de ondervraagden wordt energiebesparing als belangrijkste reden aangegeven om LED-verlichting toe te passen. Natuurlijk is dat een belangrijk voordeel van LED-verlichting. Waar het bij LED-verlichting vaak aan schort is de kwaliteit van het licht en het waarmaken van de beloftes qua levensduur en betrouwbaarheid. In veel situaties heeft LED-verlichting geleid tot teleurstellingen, doordat de lichtopbrengst tegenviel, de LED verlichting al snel kapot gaat en niet in de buurt komt van de beloofde hoeveelheid branduren.

En dat is jammer, want met goede LED-verlichting zijn juist uitstekende resultaten te behalen. Hoewel specificaties vaak op elkaar lijken, zijn er veel verschillen in kwaliteit, zoals levensduur en kleurweergave.

Hoe weet u nu of het kwalitatief goede LED-verlichting is?
Het ontbreekt nog aan een eenduidige norm voor LED-verlichting. Naar verwachting komt er dit jaar een internationele IEC-normering voor LED-verlichting. Omdat eenduidige regels en definities ontbreken, is het vrijwel onmogelijk verschillende LED-armaturen met elkaar te vergelijken en het kaf van het koren te scheiden. Wist u bijvoorbeeld dat ruim 70 % van de uitval van LED-verlichting (voor binnentoepassing) wordt veroorzaakt door een defecte driver. Dit is dus een essentieel onderdeel van een LED-armatuur. Daarnaast zijn uiteraard de LEDs zelf en de afstemming van de koeling bepalend voor de levensduur van een LED-armatuur.

Lees hier meer over de belangrijkste aspecten van de lichtkwaliteit van LED-verlichting