Lichtspecialist of installateur: dit zijn de verschillen

10 nov Lichtspecialist of installateur: dit zijn de verschillen

Je wilt verduurzamen met behulp van LED verlichting, maar je weet niet zo goed waar je moet beginnen. De eerste persoon aan wie je denkt, is de installateur. Hij is tenslotte technisch georiënteerd en je kent hem al zo lang dat je hem simpelweg vertrouwt. Heeft de installateur de juiste kennis over LED verlichting? Is het niet slim om een lichtspecialist in te schakelen? In dit blogartikel vertellen wij je de verschillen tussen de lichtspecialist en de installateur.

De installateur

De installateur is jouw technische back-up. Hij kent jouw gebouw van top tot teen, geeft advies en verzorgt het onderhoud. Hij is een technische duizendpoot. Toch is het onmogelijk om de specialist te zijn in alles. Er zijn zoveel LED armaturen op de markt beschikbaar. Van €10 tot €100 per stuk en van 100 lux naar 500 lux. De installateur ziet door de bomen het bos niet meer! Daarnaast is het leveren van een LED armatuur niet moeilijk, maar het verlichten van een ruimte precies naar de wensen van jou als klant een stuk lastiger. Hier komt veel bij kijken, zoals het maken van een lichtplan en de berekening van de terugverdientijd. Maar ook het effect op het werkvermogen. Dit kan zeer lastig zijn voor de installateur, omdat hij tekort aan kennis en ervaring over verlichting heeft.

De lichtspecialist

De lichtspecialist is 24/7 bezig met verlichting. Hij houdt rekening met verschillende aspecten. Denk hierbij aan de grootte van de ruimte, de indeling en de kleuren van de muren. Ook erg belangrijk is het advies dat hij kan geven,  de berekening van verschillende armaturen, de functie van de ruimte en de voorschriften. Er komt dus veel bij zijn vak kijken. Daarnaast is de lichtspecialist op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van verlichting, waardoor hij moderne mogelijkheden aan de klant kan adviseren.

De verschillen

De onderstaande tabel laat je zien wat de precieze verschillen zijn:

Zoals je al hebt gelezen, is de lichtspecialist zeer professioneel in zijn vak. De lichtspecialist kijkt niet alleen naar de behoefte en de wensen van jouw huidige situatie, maar zoekt ook de best passende oplossing. Hij zorgt dat jij licht goed begrijpt en dat hij meerwaarde voor je creëert. Een installateur is meestal diegene waar jij naartoe gaat, zodra er iets technisch gedaan moet worden. Hij heeft wellicht iets over verlichting gelezen of met een derde partij het besproken, maar is geen specialist in verlichting. Het risico op verkeerd advies is groter, waardoor er faalkosten kunnen ontstaan.

Advies

Het beste scenario zou zijn dat je in samenwerking gaat met de installateur en de lichtspecialist. De installateur kent jouw gebouw van top tot teen en ondersteunt de installatie van de armaturen. De lichtspecialist inventariseert en adviseert op basis van jouw gewenste situatie. Heb je geen huisinstallateur en vind je het een gedoe om een installateur in te schakelen? Er zijn lichtspecialisten die volledige service bieden – met of zonder installateur.

Wij hopen dat jij nu een beter inzicht hebt gekregen wat de verschillen zijn tussen een installateur en een lichtspecialist. Ben je al bezig met verduurzamen? Welke partij heb je ingeschakeld? Laat hier een reactie achter waarom je voor die partij hebt gekozen.

Ben je geïnteresseerd in een samenwerking? Wij vertellen je graag meer over de samenwerkingsmogelijkheden. Bel 038-4432470 of email naar lighting@gunneman.nl