Oorzaak en gevolg bij defecte driver

30 apr Oorzaak en gevolg bij defecte driver

De driver is het kloppende hart van een LED verlichtingsarmatuur. De driver converteert de stroom uit het lichtnet naar stroom die geschikt is voor de gebruikte LED chips. Ze moeten op elkaar afgestemd zijn om de optimale lichtopbrengst en levensduur te garanderen.

Taartdiagram driver Fig.1: Oorzaken van het uitvallen van een LED armatuur.

De kwaliteit van de driver bepaalt in sterke mate de levensduur van het LED armatuur, de efficiëntie en de kwaliteit van het licht en de effecten (netvervuiling) op het elektriciteitsnet. Dit uit zich in de onderstaande aspecten:

Efficiëntie: hoeveel vermogen neemt de driver zelf op? Dit bepaalt mede de efficiëntie van het complete armtuur, uitgedrukt in lumen/Watt (lm/W). Vaak wordt alleen de efficiëntie van de leds zelf onder de meest ideale omstandigheden weergegeven. Ook een goede driver neemt nog altijd ca. 10 % van het totale vermogen op.

Kwaliteit van het licht: ripple free technologie, dat flikkering van het LED armatuur voorkomt. Met het blote oog is de flikkering niet (altijd) zichtbaar, maar het zorgt wel voor vermoeidheid en concentratieverlies. Met kwalitatief goede drivers kan deze flikkering worden voorkomen.

Powerfactor: uitgedrukt in een getal tussen 0 en 1. Hoe hoger dit getal, hoe minder “netvervuiling”. Wettelijk moet de powerfactor (Pf) bij een vermogen boven 25W minimaal 0,85 zijn. Lees hier meer over de powerfactor en netvervuiling door slechte drivers.

De keuze van een juiste driver is essentieel voor de levensduur en kwaliteit van het complete LED armatuur. Kijk daarom altijd naar de bovengenoemde aspecten en als ze niet expliciet worden aangegeven, vraag ze dan op bij de fabrikant of leverancier.

Wilt u meer weten over de juiste drivers bij LED-armaturen, neem dan contact op met onze lichtadviseurs, T (038) 443 24 70 of lighting@gunneman.nl.

Button-bel