Het rendement van led verlichting

08 jun Het rendement van led verlichting

Header1

Dag- en kunstlicht in gebouwen zijn van grote invloed op de arbeidsprestatie van mensen, hun welbevinden, gezondheid en veiligheid. Daarnaast verbruikt kunstverlichting een aanzienlijk deel van de energie die nodig is om een gebouw te laten functioneren. In kantoren en ziekenhuizen kan dat wel 1/3 deel zijn van de totale energieconsumptie. Energie besparen op kunstlicht loont dus zeker.

In dat kader is de efficiëntie van een verlichtingsarmatuur van belang en wordt al snel naar LED gekeken als meest efficiënte lichtbron. Bij LED’s wordt net als bij traditionele verlichting de efficiëntie weergegeven door de lumen/Watt verhouding. Momenteel lees je lumen/Watt verhoudingen van meer dan 150 lm/W. In veel gevallen wordt dan alleen de lumen/Watt verhouding van de LED-chip aangegeven. En betreft het gegevens die zijn gemeten in de meest optimale omstandigheden (labomgeving, hoge kleurtemperatuur en laag vermogen). Belangrijker is te weten wat de lumen/Watt verhouding van het complete systeem (armatuur, incl. driver, koeling, etc.) is.

Bepalend voor het rendement van het totale LED-armatuur is:

• De efficiency van de LED-driver (voeding);
  • De lichtopbrengst van de LED-chip of LED-module;
  • De warmteontwikkeling van het armatuur of de lamp, waarmee ook het rendement wordt beïnvloed, alsmede de totale levensduur;
  • De efficiency van de optiek, de verliezen in de lens;
  • Komt het licht op de juiste plaats?

Het kiezen van de beste (LED-)lichtoplossing betekent het voor de toepassing vinden van de juiste balans tussen rendement, licht- en kleurkwaliteit, comfort en kosten. Onze lichtadviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuzes, T (038) 443 24 70 of b-u@gunneman.nl.

Button-direct-lichtadvies