De technische dienst & duurzaamheid [deel 1]

01 mrt De technische dienst & duurzaamheid [deel 1]

Volgens een rapportage in het milieuprogramma van de Verenigde Naties zijn gebouwen verantwoordelijk voor meer dan 40 procent van het wereldwijde energieverbruik en daarnaast voor één derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Een goede reden voor bedrijven om te verduurzamen en energiezuiniger worden. En die reden is niet alleen op MVO gebaseerd, maar ook vanwege wetgeving. Om écht te besparen, moet je oplossingsgericht denken. Je begint met bepalen wat je wilt verduurzamen in het bedrijf. Maar hoe bepaal je dat nou? Daarom helpen we je in deel één van dit blogartikel op weg hoe je, als hoofd technische dienst, duurzaamheid vergroot.

Het aanbod van duurzame producten

Waar mensen zijn, wordt energie verbruikt. Dat geldt natuurlijk ook voor werknemers. Denk aan verlichting, het gebruik van apparatuur en het verwarmen en koelen van ruimtes. Reden genoeg om hier kritisch naar te kijken. Er zijn steeds meer duurzame oplossingen op de markt om je hierbij te ondersteunen. Nieuwe gebouwen worden al ontwikkeld met duurzame oplossingen inbegrepen, zoals zonnepanelen. Maar ook in een ouder gebouw valt er gelukkig nog genoeg te verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Denk hierbij aan LED verlichting, slimme klimaatbeheersing en waterbesparend sanitair. En deze oplossingen leveren niet alleen energiebesparing op: ze zorgen vaak ook voor een veilige werkomgeving. In dit blog zoomen we in op de aanschaf van LED verlichting.

Misverstanden bij LED verlichting

Als techneut weet jij dat het ene product het andere niet is. Technische specificaties maken écht een verschil en dat geldt natuurlijk ook voor LED verlichting. Over LED verlichting bestaan nog steeds veel misstanden. Daarom moet je bij de aanschaf van LED verlichting letten op veel zaken. Zo wordt er vaak gevraagd of retrofit LED voldoende is om de energiekosten te verlagen. Wanneer je een bestaande led-tube vervangt bespaar je 20% tot 50% op je energieverbruik. Maar vervanging van een het complete led-armatuur is op lange termijn veel gunstiger. Natuurlijk is het mogelijk om retrofit LED te gebruiken op oude armaturen, maar deze combinatie levert niet dezelfde lichtkwaliteit op als bij een LED-armatuur. Daarnaast biedt een LED-armatuur meer mogelijkheden zoals dimmen en zijn ze duurzamer. Een ander misverstand heeft te maken met de kosten. Ook over de werkelijke kosten van LED zijn de meningen verdeeld. Zeker bij de aanschaf van LED verlichting geldt: goedkoop is duurkoop. Kwalitatief goede LED verlichting is weliswaar duurder bij aanschaf, maar betaalt zichzelf op termijn weer terug. Bijvoorbeeld door langere brandtijd en minder onderhoud. Daarnaast kan bij installatie van LED verlichting nog veel misgaan. De lamp kan bijvoorbeeld wel branden, maar door verkeerde installatie een kortere levensduur hebben.

Kansen in LED verlichting

Gelukkig bestaan er niet alleen maar misverstanden rondom LED. Je kunt er júist veel mee opschieten wanneer je als hoofd technische dienst gaat voor meer duurzaamheid. LED verlichting heeft namelijk een breed spectrum aan kleurweergaves bereiken (tussen 1.900 en 10.000 Kelvin). Dat betekent dat het dus geschikt is voor op verschillende ruimtes. Dankzij speciaal ontwikkelde dimsystemen voor LED verlichting, is de verlichting dimbaar en inzetbaar voor verschillende werkzaamheden. Let wel op: de dimsystemen verschillen en zijn niet onderling uitwisselbaar. Bij installatie van de verlichting, test je of dit werkt. Werkt het niet? Laat het dan niet zitten, want dit heeft weer invloed op de levensduur van de lamp. Voorkom dat je oude en nieuwe technieken door elkaar haalt en kies voor een LED armatuur mét geïntegreerde dimmer. Wil je dat je LED verlichting gelijkwaardig is aan daglicht? Kijk dan naar de CRI-waarde, ook wel kleurweergave-index genoemd. Een CRI-waarde van 100 geeft een optimale kleurwaargave en is te vergelijken met daglicht. Natuurlijk optimaliseer je met LED niet alleen de werksituatie en onderhoud ervan, maar kun je ook energie besparen. Koppel LED verlichting aan een bewegings- of aanwezigheidssensoren (los of geïntegreerd in de armatuur) of aan een lichtmanagementsysteem op basis van aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing. Zo kun je uiteindelijk voor nog meer besparing zorgen.

Maak gebruik van duurzame tools

Om te weten hoe jij als hoofd technische dienst duurzaamheid voorop plaatst met behulp van LED verlichting, kun je gebruikmaken van verschillende online tools. Zoals de lichtwijzer. Bij LED verlichting kijk je niet alleen maar naar de aanschaf- en installatiekosten, neem vooral ook rente, investeringsaftrek, energiekosten, vervangingswerkzaamheden, powerfactor en afvoerkosten mee. Dan weet je zeker dat je een totaalplaatje hebt bij aanschaf van de verlichting. Uiteindelijk laat je door middel certificaten  zien hoe duurzaam jouw gebouw is, denk aan de BREEAM en WELL-certificering.

Binnenkort lees je in een nieuw blogartikel meer over de technische dienst en duurzaamheid. Wil je voor die tijd al meer weten over dit onderwerp? Download dan ons whitepaper De weg naar duurzaamheid begint bij LED.