Vijf criteria om LED armaturen te beoordelen

24 nov Vijf criteria om LED armaturen te beoordelen

LED-verlichting is sterk in opkomst. Mede dankzij trends als duurzaamheid en energiebesparing wordt steeds vaker gekozen voor LED als lichtbron. De LED-markt is een echte groeimarkt, waarbij de verwachting is dat in 2020 ca. 65 % van alle verlichting LED-verlichting is. De marktpotentie is dus groot. Dit betekent dat er ook vele aanbieders toetreden op deze markt. En niet alleen uit de traditionele verlichtingsmarkt, maar ook uit “branchevreemde hoeken”, zoals de elektronica en ICT. Hoe beoordeel je nu of het kwalitatief goede LED-verlichting is? Waar moet je op letten?

In dit artikel helpen wij u hierbij. Wij doen dit door het benoemen van een vijftal criteria, waarbij we in de komende nieuwsbrieven elke keer 1 criterium verder uitdiepen. Hieronder zetten we eerst de vijf beoordelingscriteria even op een rij:

1. Kleurweergave
De kleurweergave wordt uitgedrukt in CRI of RA in een schaal van 0 – 100. Hoe hoger dit getal is, des te beter worden de kleuren onder deze lichtbron weergegeven.

2. Kleurconsistentie
Uitgedrukt in “MacAdam Ellipses”. Hoe minder aantal “Mac Adam steps”, hoe minder kleurafwijkingen tussen de verschillende LED armaturen.

3. Driver en Powerfactor
De driver is een essentieel onderdeel van de LED armatuur. Wist u dat 70 % van de uitval van LED-verlichting (voor binnentoepassing) wordt veroorzaakt door een defecte driver. Daarnaast is de Powerfactor (Pf) van de driver een belangrijk gegeven bij LED-armaturen.Uitgedrukt in een getal tussen 0 en 1. Hoe hoger dit getal, hoe minder “netvervuiling”.

4. Efficiëntie (lichtrendement)
De efficiëntie van een lichtbron wordt uitgedrukt in lumen/Watt (lm/W) verhouding. Kort gezegd, hoeveel energie stop ik erin en hoeveel licht krijg ik daarvoor terug. Bij een gloeilamp licht het rendement rond de 10 lm/W, terwijl goede ledarmaturen tegenwoordig al richting de 150 lm/W realiseren.

5. Koeling
De levensduur van LED-systemen is voor een groot deel afhankelijk van de warmteontwikkeling binnen het systeem. De temperatuur kan oplopen tot zo’n 165 ºC, terwijl de temperatuur van de LED’s niet hoger mag worden dan 70 ºC. Daarom is de warmteafdracht essentieel.

Wilt u alvast meer weten, neem dan contact op met onze lichtadviseurs.