Waar moet ik bij de aanschaf van LED verlichting voor kantoor op letten?

01 feb Waar moet ik bij de aanschaf van LED verlichting voor kantoor op letten?

De knoop is doorgehakt: je stapt over op LED verlichting. Jij als hoofd technische dienst bent vaker in het magazijn of bij de productie dan op kantoor. Daarom is het lastiger in te schatten waar je op moet letten bij LED verlichting voor kantoor. In dit blog geven wij je hiervoor tips.

De lichtopbrengst

Laten we maar met de deur in huis vallen; om de lichtopbrengst te vergelijken let je op Lumen in plaats van Watt. Lumen meet de hoeveelheid licht en is handiger in gebruik bij LED lampen dan wattage. Om te voorkomen dat LED aanbieders appels met peren vergelijken, is het verplicht de lumenstroom te vermelden. Dit geeft je de mogelijkheid om een eerlijke vergelijking tussen lichtbronnen te maken.

Kleurtemperatuur, kleurweergave en kleurspectrum

Eerder schreven we al over de kleurweergave van LED en het effect van kleurtemperatuur op de werkplek. De kleurtemperatuur, uitgedrukt in Kelvin (K), zorgt welke lichtkleur wij in een ruimte kunnen zien en beleven. Wit licht met kleurtemperatuur vanaf 4000K, zorgt bijvoorbeeld voor meer concentratie op kantoor. Terwijl warm licht tussen 2700K en 3000K voor meer ontspanning zorgt.

De kleurweergave, uitgedrukt in CRI, zorgt voor kleurherkenning. Dit is ook een bepalende factor voor het comfort, de aantrekkelijkheid of het visuele voorkomen van elke verlichte ruimte of object. Zoals je hier onder ziet, zien de appels er anders uit bij verschillende CRI’s. De appels hebben allemaal 2700K. Het verschil zit in de CRI. Een CRI 80 wordt gezien als een gemiddelde kleurweergave. Een goede kleurweergave zit tussen de 80-90. Wil je uitstekende kleurweergave? Dan moet je kijken naar 90-100.

Echter is het niet voldoende om alleen naar CRI en Kelvin te kijken. Je moet rekening met het gehele kleurspectrum houden, waarbij met name de rode kleur speciale aandacht verdient. Rood is een belangrijke kleur die veel voorkomt in onder andere huidtinten, kleren, voedsel (vlees, groenten) en de medische wereld.

Slimme verlichting

Nu je weet waar je naar moet kijken bij de aanschaf van LED verlichting voor kantoor, kun je de volgende vragen aan je collega’s stellen: hoe willen ze de verlichting bedienen? Willen ze kunnen dimmen, aanwezigheidssensoren of volledig geprogrammeerd door dynamische LED verlichting toe te passen?

Dimbare LED verlichting

Dimbare LED verlichting is zeer eenvoudig om je licht in één handomdraai te regelen. Je kunt vrij simpel aan een lichtknop draaien of het via een app of afstandsbediening regelen. Deze optie is zeer geschikt voor werkplekken in kantoor.

Aanwezigheidssensoren

Wanneer ruimtes soms wel en soms niet bezet zijn, is het handig om aanwezigheidssensoren toe te passen. Denk hierbij aan vergaderruimtes. Zo vergeet niemand het licht aan of uit te doen en je bespaart op een slimme manier energie.

Dynamische LED verlichting

Wil je voor de meest innovatieve lichtoplossing gaan? Kies dan voor dynamische LED verlichting. Dynamisch licht versterkt het welbevinden van je collega’s. Vooral in kantoren met weinig zichtbaar daglicht of in de wintermaanden, wanneer er maar een korte tijd daglicht is, heeft dynamische LED verlichting een positieve invloed op de productiviteit en stemming. Daarnaast is het zo geprogrammeerd dat je collega’s helemaal niks aan het licht hoeven te doen. Hoe handig is dat?

Lichtspecialist

De aanschaf van LED verlichting voor kantoor vraagt veel tijd en aandacht. Klinkt dit als te veel gedoe? Je kunt een lichtspecialist inschakelen die je helpt bij het uitzoeken van  juiste LED verlichting en toepassingen. Om jou op weg te helpen, hebben wij enkele voorbeeldvragen die je aan de lichtspecialist kunt stellen.

Het is belangrijk om kwalitatieve en innovatieve LED verlichting te hebben voor kantoor. Dit zorgt niet alleen voor een gezonde en veilige werkplek, maar je collega’s worden ook productiever bij goed licht! Wil je meer weten over hoe LED verlichting jou helpt naar duurzaamheid? Download hier onder het whitepaper.

Ben je nog niet helemaal uit waar je op moet letten en heb je advies nodig? Schakel dan een lichtspecialist in om jou de beste oplossing te bieden of reageer op dit artikel, zodat wij al jouw vragen kunnen beantwoorden.