Waarom is LED verlichting leasen zo aantrekkelijk?

20 sep Waarom is LED verlichting leasen zo aantrekkelijk?

LED verlichting zijn booming. En bij veel installateurs blijft dat zeker niet onopgemerkt, want de aanvragen voor het installeren van LED’s blijven bij hen maar binnenstromen. Vooral de zakelijke sector klopt steeds vaker aan. Een logische trend, want in 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland over minimaal energielabel C beschikken. Dat is voor veel klanten nog een knap lastige opdracht, want de investeringen die daarmee gemoeid zijn, zijn hoog. Dan kan LED verlichting leasen een oplossing zijn. Hoe dat precies werkt en hoe je opdrachtgevers daar warm voor kunt maken, lees je in dit blog.

Leasen, kan dat ook met verlichting?

Het klinkt in eerste instantie vreemd, LED verlichting leasen, maar net als je tegenwoordig een scooter, auto of zelfs graafmachine leaset, kan dat ook prima met bijvoorbeeld verlichting. Heeft een kantooreigenaar bijvoorbeeld op dit moment geen toereikende financiële middelen om alle LED armaturen en aansturingssystemen in het duurzame pand te vervangen, dan kan een betalingsregeling – waarbij hij in termijnen steeds een laag bedrag aflost -, juist wel haalbaar zijn. Zo komen de vereiste energiedoelstellingen voor iedereen binnen bereik.

Kan iedereen verlichting leasen?

In feite gaat het bij een leasecontract niet veel anders dan bij een koopovereenkomst. Alleen sluit de klant niet met jouw installatiebedrijf een betaalovereenkomst, maar hij gaat direct een leasecontract aan met een bank of een speciale financieringsinstelling. Gunneman Lighting Concepts werkt voor lease bijvoorbeeld samen met een onafhankelijke financiële partij waarbij een aantrekkelijke lage drempel wordt gehanteerd. Bij ons kan financiering namelijk al vanaf €2000,-. Dat betekent dat bijvoorbeeld ook kleine MKB-ers al een start kunnen maken met het verduurzamen van hun panden.

Hoe verloopt de lease procedure?

In de praktijk is het niet moeilijk om als installateur een verlichtingslease aan te bieden. Je levert bij je eigen offerte voor verlichting en armaturen een tweede – lease – offerte bij. Daarin staat hetzelfde aanbod, maar dan met het bijbehorende leasebedrag en de verschillende mogelijke termijnbetalingen. Aan de hand daarvan kan jouw klant zelf berekenen welk type investering het gunstigst voor het bedrijf uitpakt.

Is er een akkoord op de leaseofferte en gaat de financieringsinstelling akkoord, dan wordt er een leasecontract tussen de opdrachtgever en financierder opgemaakt voor het overeengekomen bedrag. Als installateur doe je de bestelling bij de LED leverancier, vervolgens betaalt de financierder jou het totaalbedrag namens de opdrachtgever. De klant betaalt de instelling (of de bank) de overeengekomen maandelijkse termijnbedragen.

Wij, als LED leverancier, leveren vervolgens alle bestelde LED armaturen rechtstreeks bij de opdrachtgever af. Dit is vanzelfsprekend inclusief alle specificaties en een logistiek plan per gebouw, verdieping en ruimte, zodat voor het installeren precies duidelijk is welk armatuur waar moet komen. Onze after sales service zit ook in het contract opgenomen, dus defecten, mankementen of eventuele vervangingen kunnen daardoor direct door ons worden opgepakt.

Leasen van LED verlichting aantrekkelijk maken

De regeling is overzichtelijk, maar hoe maak je zo’n leaseconstructie ook aantrekkelijk voor je opdrachtgever? In een klantgesprek kun je de volgende argumenten bijvoorbeeld meenemen:

• Als eerste maakt het leasen van LED verlichting het voldoen aan de strenge eisen van het energielabel C een stuk haalbaarder. Je hoeft niet te wachten totdat je eindelijk voldoende financiering hebt, maar kunt er meteen aan beginnen.
  • Wachten staat gelijk aan het niet profiteren van besparingsvoordelen. Ga je vandaag over op LED, dan merk je dat morgen al aan je dalende energiekosten. Tel daarbij op dat door deze besparing het maandelijkse leasebedrag in feite lager wordt.
  • Jouw klant kan direct investeren in hoogwaardige, goede verlichting met hoge opbrengsten. Goedkopere alternatieven zijn vaak duurkoop, hebben meestal een minder lange garantie en kunnen ook tot allerlei installatieproblemen leiden.
  • Staan er bij bedrijven grote investeringen op het spel, dan moet de opdrachtgever ook grote keuzes maken. Daarbij worden zaken die ook prioriteit hebben vaak – ongewenst – op de lange baan geschoven. Lease is wat dat betreft gunstiger, want dan kun je zorgen voor én; dus ‘Ja’ voor investeren in LED, en ook ‘Ja’ voor bijvoorbeeld nieuwe productiemachines, want door lease smeer je de investering over een langere tijd uit. Ook een belangrijk punt om mee te nemen als de opdrachtgever graag voldoende kapitaal reserve wil houden om bijvoorbeeld tegenvallers te kunnen dekken.
  • Door nu te investeren in energiezuinige maatregelen kan jouw klant, onder bepaalde voorwaarden, dit of komend jaar al in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA), wat fiscaal voordeel kan opleveren.
  • Bij LED lease verstrekt de financiële instelling (of bank) alleen de financiering, en dat betekent dat na het voldoen van alle betalingstermijnen de klant volledig eigenaar is van alle aangeschafte LED lampen en armaturen.

Meer weten over lease?

Kortom, het overstappen naar duurzame LED verlichting hoeft niet ingewikkeld en duur te zijn. Veel bedrijven zijn echter nog niet op de hoogte van de mogelijkheid om LED verlichting te leasen, dus neem die optie zeker mee in je offerte. Om het extra gunstig te maken, zijn er ook nog tussenvormen denkbaar, waarbij een deel direct via een overeenkomst wordt gekocht en een deel via lease wordt afgenomen.

Wil je meer weten over hoe LED verlichting leasen werkt en wat wij daarin voor jou kunnen betekenen? Onze lichtadviseurs staan je graag te woord. Eerst meer weten over LED verlichting? Download dan onderstaand whitepaper.