Waarom is retrofit LED niet aan te bevelen?

07 okt Waarom is retrofit LED niet aan te bevelen?

De laatste jaren is LED-verlichting sterk in ontwikkeling. De kwaliteit van LED-verlichting is vooral de afgelopen 2 jaren sterk verbeterd. Deze ontwikkeling zal de komende jaren nog verder doorgaan, waarbij met name de lumen/watt verhouding, kleurweergave en levensduur steeds verder zullen verbeteren. Nu zijn er grofweg twee groepen LED-verlichting te onderscheiden:

• Retrofit: in bestaande (conventionele) armaturen wordt een conventionele lichtbron (gloeilamp, halogeenlamp, TL-buis, compact-fluorescentielamp, etc.) vervangen door een LED-lichtbron met lampvoet
  • LED-armaturen: hier gaat het om verlichtingsarmaturen die speciaal zijn ontwikkeld met LEDs als lichtbron, in combinatie met een driver en koeling

Om de bovengenoemde stelling te onderbouwen, nemen we de retrofit LED-tube eens onder de loep aan de hand van een aantal aandachtspunten. TL armaturen zijn ontworpen voor TL lampen, niet voor LED-tubes. Hierbij verdienen de volgende aspecten de nodig aandacht:

1. De werking van het bestaande spiegeloptiek vervalt. Hierdoor is de totale lichtsterkte (cd) van het armatuur veelal significant minder dan bij TL lampen;
  2. De warmtehuishouding in het armatuur verandert en zorgt niet altijd voor voldoende warmteafdracht voor de LED-tube. In een geïntegreerde LED-tube zit alle elektronica ingebouwd in de tube. Als gevolg van de geringe ruimte in de afgesloten tube, loopt de temperatuur hoog op en kan de warmte niet weg. Een goede warmteafdracht is sterk bepalend voor de levensduur van de LEDs en de elektronica;
  3. De lampvoeten zijn niet gemaakt om de zwaardere LED-tube te dragen;
  4. De lampvoeten van TL lampen met een elektonisch voorschakelapparaat (EVSA) zijn er niet op berekend om direct de LED-tube met 230V te voeden;
  5. Beperkte levensduur van de driver. Omdat er zo weinig ruimte is in de LED-tube, worden vaak kleinere elektronica componenten van inferieure kwaliteit toegepast.

Daarnaast zijn de Powerfactor (Pf), kleurweergave (CRI) en kleurconsistentie punten van aandacht bij retrofit LED-verlichting. Vaak zie je met name bij goedkopere retrofit LED-lampen dat deze waarden teleurstellend zijn, waardoor de kwaliteit van het licht zeer tegenvallend is.

Bij goede LED-armaturen daarentegen zijn de armaturen speciaal ontworpen met LED als lichtbron. De LEDs, driver en koeling zijn perfect op elkaar afgestemd. Er is bijvoorbeeld meer ruimte voor een goede koeling van zowel de LEDs als de driver. Daarnaast is de positionering van de LEDs perfect afgestemd op het ontwerp van het armatuur. Dit resulteert in een betere lichtopbrengst, hogere efficiëntie (Lm/W-verhouding) en langere levensduur.

Daarom is ons advies: kies altijd voor een LED-armatuur en niet voor een tussenoplossing in de vorm van een retrofit LED, die in een bestaand conventioneel verlichtingsarmatuur wordt toegepast.

Wilt u meer weten, neem dan contact op met onze lichtadviseurs.