Persoonlijk advies | Hoogste kwaliteit | Slimme oplossingen

Led verlichting als verdienmodel

Utiliteitsgebouwen met een kantoorfunctie moeten verplicht energiezuiniger gemaakt worden. Vanaf 1 januari 2023 geldt energielabel-C als minimumeis. Als je weet dat ongeveer 30% van alle elektriciteit die in gebouwen wordt verbruikt voor rekening komt van verlichting is het vervangen van de huidige verlichting voor led verlichting een logische en voor de hand liggende keuze. Er valt veel te besparen en je hebt direct resultaat. Maar er is meer, veel meer rendement te halen uit goede led verlichting dan alleen energie en onderhoudskosten besparen.


Verlichting is nergens zo belangrijk als op de werkplek

Uit diverse onderzoeken blijkt dat licht grote invloed heeft op onze gesteldheid en gezondheid. Door goede verlichting zijn mensen alerter, vrolijker, productiever en minder vaak ziek.

Optimaal functioneren 

De juiste verlichting zorgt ervoor dat mensen optimaal kunnen functioneren. Ze kunnen hun taken beter uitvoeren, zijn alerter, kunnen zich beter concentreren, voelen zich prettiger en zijn meer tevreden. Dit heeft direct een positieve invloed op de productiviteit.

Medewerkers binden

Als je aandacht besteedt aan de verlichting op de werkplek, is de kans groot dat je je medewerkers langer aan je bindt. Creëer een werkplek waar mensen en teams gelukkig, gezond en productief kunnen zijn. Hierdoor zal de werknemerstevredenheid toenemen.

Medewerkers aantrekken

De nieuwe generatie medewerkers kijken verder dan het salaris. Ze kijken ook naar de arbeidsomstandigheden. Ze willen een prettige en gezonde werkplek. Goede led verlichting speelt hierbij zeker een belangrijke rol.

Vastgoedwaarde verhogen

In april was ik op Building Holland en sprak met managers van de drie grote banken. Bij elke bank is het energielabel een belangrijk onderdeel voor de waarde bepaling van het vastgoed en bepalend voor de financieringscondities. Vastgoed dat voor 1 januari 2023 niet voldoet aan energielabel c wil men helemaal niet meer financieren. Een duidelijk signaal.

Zoals je ziet is focus op goede led verlichting een duidelijk en interessant verdienmodel dat veel verder gaat dan alleen energie besparen.

Een verdienmodel dat prima past in de huidige tijd waarin steeds meer aandacht is voor het milieu en veranderende wensen en eisen die aan een werkomgeving worden gesteld.

Welke klimaatmaatregelen heb jij al getroffen? En wat waren de resultaten?

Laat een reactie achter of volg mij op LinkedIn om op de hoogte te blijven van mijn laatste bezigheden.

Met vriendelijke groet,

Albert voor ’t Hekke