Persoonlijk advies | Hoogste kwaliteit | Slimme oplossingen

Lichtkwaliteit LED vs TL

Het is algemeen bekend dat licht een grote invloed heeft op hoe we ons voelen. Diverse onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat licht onze gezondheid en ons gevoel van welzijn daadwerkelijk beïnvloedt. Dus als uw werknemers zich goed voelen dan heeft dat een positieve uitwerking op hun productiviteit. En dat is toch waar het uiteindelijk om draait.

LED vs TL

Veel minder bekend is dat met LED verlichting ook de lichtkwaliteit in opslag & productie omgevingen sterk kan worden verbeterd. In situaties waar bijvoorbeeld TL T8 verlichting al jaren zit, is niet alleen veel te besparen op energie en onderhoud, maar is ook met goede LED verlichting de lichtkwaliteit spectaculair te verbeteren. Conventionele TL T8 verlichting heeft de vervelende eigenschap dat het licht “knippert”. Nu zie je dat niet altijd duidelijk (alleen als je vanuit je ooghoeken kijkt of bijvoorbeeld via een fotocamera), maar het heeft wel nadelige invloed op mensen. Mensen worden door conventioneel TL licht eerder vermoeid en lusteloos en krijgen sneller last van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn.

Een ander aspect waarbij TL verlichting het verliest van LED is de kleurweergave. Hierboven ziet u de kleurspectra van de zon (daglicht), LED en TL (fluorescentie) naast elkaar. Natuurlijk daglicht wordt vaak als uitgangspunt genomen van het optimale licht, waarbij mensen zich het prettigst voelen. Hier is duidelijk zichtbaar dat het kleurspectrum van goede A-kwaliteit LED verlichting het natuurlijke daglicht het dichts benaderd. Het kleurspectrum van fluorescentie (TL) is erg piekerig en wijkt sterk af van het kleurspectrum van natuurlijk daglicht.

Wil je advies inwinnen over het vervangen van TL-buizen of TL-armaturen met LED? Neem dan contact met ons op, tel. (038) 443 24 00 of lighting@gunneman.nl.