Persoonlijk advies | Hoogste kwaliteit | Slimme oplossingen

Lichtkwaliteit in een productie & opslagomgeving

Het is algemeen bekend dat licht een grote invloed heeft op hoe we ons voelen. Diverse onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat licht onze gezondheid en ons gevoel van welzijn daadwerkelijk beïnvloedt. Dus als uw werknemers zich goed voelen dan heeft dat een positieve uitwerking op hun productiviteit. En dat is toch waar het uiteindelijk om draait.

 

We kunnen niet zonder daglicht. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Het is dan ook logisch dat licht de prestaties van mensen in productieomgevingen beïnvloedt. Het uitgangspunt bij het ontwikkelen van onze verlichtingsoplossingen is daarom het creëren van werksituaties waarbij welzijn en productiviteit worden geoptimaliseerd. Want wie zich goed voelt presteert simpelweg beter.

lichtspectra

Lichtkwaliteit LED vs TL
Veel minder bekend is dat met LED verlichting ook de lichtkwaliteit in opslag & productie omgevingen sterk kan worden verbeterd. In situaties waar bijvoorbeeld TL T8 verlichting al jaren zit, is niet alleen veel te besparen op energie en onderhoud, maar is ook met goede LED verlichting de lichtkwaliteit spectaculair te verbeteren. Conventionele TL T8 verlichting heeft de vervelende eigenschap dat het licht “knippert”. Nu zie je dat niet altijd duidelijk (alleen als je vanuit je ooghoeken kijkt of bijvoorbeeld via een fotocamera), maar het heeft wel nadelige invloed op mensen. Mensen worden door conventioneel TL licht eerder vermoeid en lusteloos en krijgen sneller last van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn.

Een ander aspect waarbij TL verlichting het verliest van LED is de kleurweergave. Onderstaand ziet u de kleurspectra van de zon (daglicht), LED en TL (fluorescentie) naast elkaar. Natuurlijk daglicht wordt vaak als uitgangspunt genomen van het optimale licht, waarbij mensen zich het prettigst voelen. Hier is duidelijk zichtbaar dat het kleurspectrum van goede A-kwaliteit LED verlichting het natuurlijke daglicht het dichts benaderd. Het kleurspectrum van fluorescentie (TL) is erg piekerig en wijkt sterk af van het kleurspectrum van natuurlijk daglicht.

Lichtkwaliteit LED vs gasontlading
Veel opslag en productiehallen worden nog verlicht door high-bay armaturen met gasontladingslampen (natriumlampen). Een belangrijk kenmerk van deze gasontladingslampen is dat ze weliswaar een relatief hoge specifieke lichtstroom (tot wel 160 lm/W) hebben, maar ook een lage CRI (kleurweergave) van ca. RA 20. Als deze type high-bay armaturen worden vervangen door high-bay armaturen met goede LED verlichting met een hogere CRI van RA>80, wordt het licht als veel helderder en aangenamer ervaren. Ook als de totale lumenoutput lager is als voorheen, zal men toch het gevoel hebben dat er meer licht is.

Bent u ook benieuwd hoe Gunneman met LED-verlichting de lichtkwaliteit bij uw klant kan verbeteren en positieve effecten kan creëren op de werknemers? Wij bewijzen het u graag in de praktijk. Klik op onderstaande button en wij nemen contact met u op voor een proefplaatsing afgestemd op de specifieke situatie bij uw klant.

button-proefplaatsing