Persoonlijk advies | Hoogste kwaliteit | Slimme oplossingen

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste LED driver?

Als installateur weet je dat er bij de aanschaf van LED armaturen meer komt kijken dan alleen maar de LED’s. In een eerder artikel hebben we al geschreven over het belang van goede kwaliteit van de LED verlichting. We vertelden je in dit blog dat door gebruik van goede kwaliteit de duurzaamheidsdoelstellingen en de doelstellingen van de eindgebruiker pas echt gehaald kunnen worden. In dit blog gaan we wat dieper in op de LED driver. Hoe kies je de juiste LED driver, hoe gebruik je deze en wat zijn de voordelen ervan?

 

Terug naar de basis: de driver

LED’s zijn, zoals je weet, laagspanningsapparaten en om deze reden vereisen ze een driver die de netspanning omvormt naar de benodigde laagspanning. De classificatie van LED’s wordt gegeven in milliampère (mA) of volt (V). Constante stroom drivers horen bij milliampère en constante spanning drivers bij Volt. LED’s die zijn bedacht voor constante stroom drivers kunnen niet zomaar gebruikt worden op constante spanning drivers zonder hierdoor beschadigd te raken. Constante stroom drivers worden gebruikt in downlights waarbij één driver één of meerdere seriematig gekoppelde armaturen bestuurt. Constante spanning drivers worden ingezet wanneer de belasting niet bekend is en als het parallel geschakeld is. Denk aan lichtkoven en lichtbakken. In de specificatie van het LED product staat vermeld welk type driver geschikt is om aan te sturen.

Voeding voor LED systemen

Hoogstwaarschijnlijk onnodig om je te vertellen dat een LED inbouwspot uit twee delen bestaat: het armatuur met de daadwerkelijke LED chips en de driver. De definitie van een LED driver kunnen we kort en krachtig samenvatten als: de LED driver is de voeding voor LED systemen, wat je zou kunnen vergelijken met de ballast voor TL verlichting. Een driver wordt ingezet om te zorgen dat de LED’s een constante toevoer krijgen van stroom, waarmee je tegelijkertijd voorkomt dat stroom fluctuerend wordt aangeboden, waardoor het voltage van LED verschilt en de levensduur per LED achteruit zal gaan.

Het gebruik van de driver

De plek waar de driver zich bevindt, is in de meeste gevallen naast de spot. Dit is echter niet altijd het geval en bovendien is het afhankelijk van het type armatuur wat gebruikt is. Maar in ieder geval kun je hem gemakkelijk loskoppelen door middel van een kliksysteem, mocht de driver kapot gaan. LED verlichting werkt in de meeste gevallen op 230V en dan is een LED-driver per definitie noodzakelijk. Immers, LED’s zijn laagspanningsapparaten en hebben dus een omvormer nodig om op het net van 230V te kunnen worden aangesloten. Als LED verlichting namelijk op lagere stroomsterkte werkt en wordt aangesloten op 230V zonder driver, dan zal de lamp worden opgeblazen. Monteer de driver in een geventileerde ruimte. Daarnaast moet de driver gemakkelijk toegankelijk zijn voor onderhoudswerkzaamheden. Houd rekening met de IP-classificatie, want uitsluitend die drivers die voor buitentoepassing zijn ontwikkeld, mogen buiten geplaats worden. Voorkom een eventuele spanningsval die zich kan openbaren bij plaatsing te dicht bij de lichtbron. Dit zou een lagere lichtopbrengst van de LED’s tot gevolg kunnen hebben.

Voordelen LED-driver

Ten eerste zorgt goede kwaliteit voor een langere levensduur van de lamp, dit geldt zowel voor LED verlichting als voor LED drivers. Net zo belangrijk is dat de lichtopbrengst hoger kan worden met de juiste driver. LED’s met 24 V-drivers laten tussen lichtbron en driver langere afstanden toe dan mogelijk is met 12 V-drivers. 12 V-LED drivers zijn normaliter geschikt voor toepassingen met lage lichtsterkte eisen. 24 V-LED drivers bieden producten met een hogere lichtopbrengst dan 12 V-drivers.

Conclusie

Met de juiste drivers de langste levensduur, de hoogste lichtopbrengst en de weg naar een duurzamere organisatie. Als je meer wilt weten over de invloed van LED’s met hun juiste drivers op een duurzamere organisatie? Download dan onderstaand whitepaper. Of deel je ervaringen in een reactie.