Persoonlijk advies | Hoogste kwaliteit | Slimme oplossingen

Waarom goede kwaliteit van LED verlichting zorgt voor betere resultaten

Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek bleek dat ruim de helft van de omzet van de 127 ondervraagde ondernemingen uit de verlichtingsindustrie bestaat uit LED verlichting. Dat betekent dus dat in de helft van de gevallen in Nederland nog geen LED armaturen worden gebruikt. En dat is best wel jammer, vooral als je weet welke voordelen LED kan bieden. We helpen je graag op weg. Lees in dit blog over de invloeden, kwaliteiten en resultaten van LED.

 

De invloed van kwaliteit op de LED verlichting

Als er iets geldt voor LED, dan is het wel dat de ene armatuur de andere niet is. De verschillen in kwaliteit zijn enorm en dat komt natuurlijk onmiddellijk tot uiting in de diverse producten. Neem de kwaliteit van licht: CRI, UGR (verblinding wordt uitgedrukt in UGR, deze moet volgens NEN-EN 12464-1:2011 voor kantoren en werkplekken onder de 19 liggen, lees hier meer over UGR) en ripple free technologie. Deze laatste technologie voorkomt flikkering van de LED armatuur. Met het blote oog is deze flikkering niet altijd zichtbaar, maar wel onbewust waarneembaar en zorgt hierdoor voor vermoeidheid en concentratieverlies. Je kunt testen of jouw lampen flikkering hebben met behulp van je smartphone. Als je de camera aanzet en je op de verlichting richt, dan zie je het licht knipperen op de scherm. De verlichting heeft dan flikkering. Met kwalitatief goede drivers kun je deze flikkering sterk verminderen.

Het kloppend hart van de LED verlichtingsarmatuur is immers de driver: deze past de stroom uit het lichtnet aan naar de juiste stroom voor de gebruikte chips. De hoeveelheid branduren en de verschillen in levensduur spelen daarnaast ook nog een rol. Het monitoren van het energieverbruik van de onderneming is belangrijk in verband met het Energieakkoord voor duurzame groei. Duurzaamheid en duurzaam beheer zijn daarmee belangrijker dan ooit geworden. Ook de invloed van kleurweergave is belangrijk: indien de kleurweergave te geel is, is het moeilijk om alles goed te kunnen zien, wat het weer moeilijk maakt een nauwkeurige opdracht tot een goed einde te brengen.

Hoe weet je dat de LED verlichting kwalitatief goed is?

Er zijn wel normen opgetekend voor LED. Bijvoorbeeld de norm NEN-EN 12464-1:2011 voor op kantoor en naar verwachting komt er dit jaar nog een internationale IEC normering voor LED. Maar er ontbreekt nog een eenduidige norm voor Light-Emitting Diode verlichting. Omdat er geen eenduidige regels en definities zijn, wordt het heel erg moeilijk verschillende LED armaturen met elkaar te vergelijken en is het lastig het kaf van het koren te scheiden. Hieronder volgen een aantal punten waar je naar zou moeten kijken bij het bepalen hoe goed een LED armatuur presteert: 

  • Hoeveel licht geeft een LED armatuur af? Wat is het aantal lumen?
  • Hoeveel vermogen gebruikt de LED armatuur? Wat is het aantal Watt?
  • Wat is de efficiëntie van de LED armatuur (= aantal lumen / Watt)? Hoe hoger dit uitkomstgetal, hoe efficiënter de lamp.
  • De levensduur oftewel de LBC normering.
  • De dimbaarheid indien nodig.
  • De kleurtemperatuur en kleurechtheid.
  • Garantie en daarbij de betrouwbaarheid van de LED armatuur.

 

En wat zijn dan die betere resultaten?

Je weet als facility manager dat je voor kwaliteit betaalt. Maar dat betekent niet dat LED onbetaalbaar is, het houdt echter wel in dat het duurder zal zijn dan de goedkopere alternatieven. Omdat het duurder is, wil je weten wat het jou en je organisatie oplevert. Een groot voordeel zit ‘m in productievere medewerkers die beter in staat zijn hun taken uit te voeren en hun opdrachten tot een juist einde weten te brengen. Dat is belangrijk voor je medewerkers maar ook belangrijk voor je werkgever en de onderneming als geheel. Daarnaast levert kwalitatieve LED verlichting ook meer energiebesparing op.

Tot slot

Al met al kun je zeggen dat er nog wel een weg te gaan is. Er wordt in 50% van de gevallen nog gekozen voor conventionele of goedkope verlichting. En dat terwijl je met de juiste LED armaturen energie kunt besparen en je organisatie en je medewerkers beter kunt laten functioneren! Er zouden betere en heldere richtlijnen moeten worden opgesteld zodat de verschillen duidelijker naar voren komen. Wil je meer weten over de invloed van LED op een duurzamere organisatie? Download dan onderstaand whitepaper. Of deel je ervaringen in een reactie.