Persoonlijk advies | Hoogste kwaliteit | Slimme oplossingen

Waarom nu overstappen op LED in de productiehal?

In de productiehal draait alles om maximale productie. Verlichting levert hieraan een belangrijke bijdrage. Goede verlichting betekent veiligheid en vergroot het werkplezier. In distributiecentra, productiehallen en magazijnen hangt daarom ook veel verlichting die veel en vaak ook lang per dag brandt. Dit is een grote kostenpost voor jouw bedrijf. Om het jaar goed te beginnen, vertel ik je waarom overstappen naar LED-verlichting een slimme zet is.

 

Het belang van goed licht in de productiehal

Als hoofd technische dienst wil je niet alleen de kostenpost laag houden, maar zorg je ook voor een veilige werkomgeving voor je medewerkers. Licht kan je hier op drie manieren bij helpen:

     1. Minder vermoeidheid

De juiste lichtspreiding en lichtkleur voorkomen naast verblinding ook vermoeidheidsverschijnselen bij werknemers in de hal.

    2. Meer veiligheid

Goede productiehal verlichting vermindert het risico op bedrijfsongevallen, maakt visuele taken gemakkelijker en vergroot de efficiëntie van medewerkers.

    3. Geen tijdsverlies door onderhoud

Een andere reden om het juiste licht aan te brengen in de productiehal, is het effect op het productieproces. Dat gaat in het ideale geval ononderbroken door. Onderhoudsvriendelijke lichtbronnen en armaturen verminderen onderbrekingen van de werkzaamheden en zorgen dat er efficiënt en zonder tijdverlies kan worden gewerkt.

LED-verlichting versus andere lichtbronnen

Waarschijnlijk heb je op dit moment TL-verlichting in de productiehal hangen. Wist je dat dit voor productiedoeleinden eigenlijk niet de ideale lichtsoort is? Dat heeft meerdere redenen:

Lichtkwaliteit

Het type licht in de productiehal is heel belangrijk. Waarschijnlijk heb je op dit moment TL (fluorescentie) of HPL-verlichting (hogedruk natrium lampen) hangen. De kleurweergave van LED is een stuk beter dan TL en HPL. Dat verbetert de productiviteit van werknemers in de productiehal. Bovendien heeft LED meer mogelijkheden wat betreft dimmen en lichttoepassingen.

Energieverbruik

LED-verlichting is energiezuiniger dan conventionele lichtbronnen zoals TL en HPL . Een voorbeeld hiervan lees je in dit artikel over een berekening van een productiehal die overstapte van HPL naar LED. Het levert meer licht voor de verbruikte energie.

Duurzaamheid

LED biedt veel duurzaamheidsvoordelen. Zo gaat het langer mee dan alternatieven (tot wel 20 jaar!) en bespaar je ermee op onderhoud (tot wel 7 lampvervangingen).

Gezondheidsrisico’s

In TL-verlichting zit een kleine hoeveelheid kwik. Als de TL-buis breekt, komt die kwik vrij. Dit is schadelijk voor je gezondheid en voor het milieu. Daarnaast zijn de algemene gezondheidsrisico’s hierboven al genoemd, namelijk minder ziekteverzuim en veiligheidsrisico’s op de werkvloer dankzij beter verlichting.

Welk licht past bij jouw productiehal?

Het belang van goed licht in de productiehal en de voordelen van LED-verlichting mogen duidelijk zijn, maar daarmee heb je de keuze voor de juiste lichtoplossing nog niet gemaakt. Voor productiehallen zijn er namelijk diverse LED verlichtingen mogelijk. Denk hierbij aan: LED opbouw armaturen low-bay, LED opbouw high-bay armaturen en LED lichtlijnsystemen.

Deze verlichtingstoepassingen voor productiehallen beschikken over de juiste lichtkleur, lichtintensiteit en beperken verblinding (UGR-waarde). De lichtspreiding zorgt voor optimale verlichting in de productiehallen.

Verlicht de hal zo efficiënt mogelijk

In het ideale geval stem je het licht in de productiehal af op de activiteit in de hal en externe factoren zoals daglicht dat binnentreedt. In een hal waar daglicht binnenkomt, heb je in de winter meer kunstlicht nodig dan in de zomer. Terwijl dit in een productiehal zonder daglicht, onafhankelijk is van het seizoen. Om de maximale efficiëntie en productiviteit te halen, is het aan te raden om daglicht-, aanwezigheids- en bewegingsafhankelijke sensoren te combineren met behulp van intelligente elektronische ballasten. Efficiënte verlichting bespaart namelijk niet alleen kosten, maar draagt ook bij tot een reductie in CO2-emissies.

Ontdek welk lichtoplossing jij nodig hebt

Om doelgericht je eerste stap richting de juiste verlichting in de productiehal te ondernemen, is het handig je behoefte goed in kaart te brengen. Stel jezelf daarom vooraf deze vragen:

  • Hoeveel licht wil je hebben? Hetzelfde, meer, minder?
  • Hoeveel lumen levert de huidige verlichting?
  • Hoeveel Watt is de huidige verlichting?
  • Wat is het energieverbruik op dit moment?
  • Heeft de hal nog wel dezelfde bestemming als toen hij gebouwd werd?
  • Klopt het lichtplan nog wel?
  • Zijn er plekken die meer licht nodig hebben? Of plekken die juist minder licht nodig hebben?
  • Wat is je doel? Renovatie van slecht licht? Besparen? MVO? Het milieu ontzien?
  • Wie moet ik inschakelen voor hulp? De lichtspecialist of de installateur?

 

Een duurzame lichtoplossing

Heb je nog niet alle antwoorden paraat? Dat geeft niet. Een lichtspecialist kan je helpen om antwoorden te vinden en de beste oplossing te selecteren.Is verduurzamen jouw voornaamste doel van het aanpassen van het licht in de productiehal? Download dan het whitepaper hieronder. Daarnaast zijn wij benieuwd naar jouw ervaringen met LED-verlichting in productiehallen. Deel deze gerust in een reactie!