Persoonlijk advies | Hoogste kwaliteit | Slimme oplossingen

Wat is dat nou eigenlijk, snellere montage?

De installatiebranche is langzaam aan het veranderen. Niet alleen wat inhoud betreft: de installaties moeten steeds duurzamer en meer zelfsturend worden. Ook voor jou als installateur ligt de lat telkens hoger. De uitvoering van klussen moet per keer sneller en goedkoper, terwijl tegelijkertijd deadlines en kwaliteitseisen flink worden opgeschroefd. Maar vaak kan installatiewerk gewoonweg niet sneller, omdat je per opdracht steeds moet afstemmen welke producten en leveranciers het beste passen bij de gestelde eisen. We laten in dit blog zien hoe je toch kunt zorgen voor een snellere montage, zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit.

 

Bereid je voor en zorg voor goede producten

Het antwoord voor snellere en betere montage zit hem vooral in een doordachte werkaanpak en keuze voor de juiste technische producten. Vooraf bereid jij je voor en weet je bijvoorbeeld wat de wensen zijn van de klant: welke verlichting heeft hij nodig en welk merk wil je?  Maar je kijkt ook naar het gehele plaatje: heb je genoeg personeel? Moet ik extra kennis in huis halen voor het installeren van bepaalde technieken? En hoe lang moeten de kabels zijn? Zo kun je interne faalkosten reduceren en kun je uiteindelijk sneller monteren.

Voordeel van innovatief installatiemateriaal

Behalve uitgaan van de beste kwaliteit, kan je ook meteen kiezen voor de nieuwe generatie installatiemateriaal. Dat neemt eigenlijk een stuk werk uit handen neemt. Zo zijn er veel nieuwe producten op de markt die automatisch kunnen communiceren en anticiperen op sensoren en schakelmateriaal. Of denk aan draadloze lichtschakelaars, waarvoor er helemaal geen leidingsleuven gefreesd hoeven te worden en draden trekken tot het verleden behoort. Zijn het innovatieve producten en weet je niet precies hoe je het beste moet installeren? Vraag advies aan een expert, zo bespaar je ook tijd.

Mogelijkheid tot maatwerk 

Niet alleen het installatiewerk gaat zo een stuk sneller, op die manier kan er ook veel meer maatwerk worden geleverd. Er kunnen dan alleen schakelaars en lichtaansluitpunten worden aangebracht op plekken waar ze echt nodig zijn. Doordat de inschakeling en werking bovendien nauwkeurig is af te stemmen op de behoefte van de gebruikers en hun omgeving, levert dat de klant bovendien besparingen op in energie en geld. Kost het jouw teveel tijd om een lichtplan te maken? Schakel een lichtspecialist in. Zo bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld.

Verkort de gevoelstijd op locatie

Snellere montage betreft nog een ander aspect. Dat draait allemaal om de installatietijd die de klant ter plaatse ervaart. Jouw kracht als installateur ligt erin om deze te verkorten. Hoe je dat doet? Door het werk op locatie goed voor te bereiden en slim in te plannen. Voer je de montage bijvoorbeeld buiten kantooruren uit of ’s avonds en tijdens weekenden, dan is de gevoelstijd die de klant ervaart minimaal. Voordeel voor jou is dat je zo ook ongestoord kunt werken, waardoor je bovendien sneller opschiet.

Goede voorbereiding

Wat ook bijdraagt aan een sneller montageproces is om het werk grondig voor te bereiden. Dat doe je door:
– Helder voor ogen te hebben wat de klus inhoudt. Maak ook stappenplan en een werkvolgorde.
– De juiste materialen, zoals bedrading, buizen of inbouwdozen per opdracht vooraf te selecteren en binnen handbereik klaar te leggen.
– Bijbehorende materialen en producten op tijd te bestellen.
– Deze vooraf te controleren op aantallen en werking.
– Zo mogelijk onderdelen in de werkplaats al in elkaar te zetten (prefab bouw).

Natuurlijk zijn er per klus altijd onbekende factoren, maar je kunt wel inspelen op wat allemaal wel bekend is.

Zoek een partnerschap op

Natuurlijk ben je als installateur al druk genoeg. Je hebt wekelijks meestal meerdere locaties onder je hoede en vaak komen daar onverwachte klusjes en noodreparaties tussendoor. Het kan dan een hoop schelen als je op afroep extra arbeid kunt inschakelen. Maar goed opgeleid en ervaren personeel dat ook zelfstandig aan de slag kan gaan, is lastig te vinden. Zeker als het extra werk zich wisselend aandient. De oplossing zit in het aangaan van een partnerschap met een goede leverancier. Zoek er één die jou niet alleen de juiste producten kan leveren voor de juiste prijs, maar je ook kan bijstaan met advies, snelle montage oplossingen en extra hulp op de werkvloer.

Wat we kunnen betekenen

Wil je weten welke voordelen ons partnerschap jou als installateur kan opleveren? Vraag dan vrijblijvend een oriënterend gesprek met onze adviseurs aan. Of ontdek wat de volgende stappen in LED verlichting zijn en lees ons whitepaper over LED en duurzaamheid.