Een belangrijk criterium bij leds is de aanduiding van de levensduur. De lichtopbrengst van leds neemt af tijdens hun levensduur, maar er bestaan grote verschillen tussen de diverse armatuurfabrikanten. Om een duidelijke lijn te krijgen in wat de kwaliteit is van led-lichtbronnen en armaturen met geïntegreerde leds is de LB-normering aangeduid. In dit blogartikel wordt met lichtbronnen niet alleen de lampen zelf, maar ook armaturen met geïntegreerde leds bedoeld.
LB-normering: de L-waarde
De eerste waarde van de LB-normering is de L-waarde. De L-waarde geeft de hoeveelheid terugval van de lichtopbrengst aan na een bepaalde tijd. Heeft de lichtbron een levensduur van 50.000 branduren en een L70 waarde, dan betekent dit dat er na 50.000 branduren nog circa 70% van de lichtopbrengst over is. Hoe hoger dus het getal van de L-waarde, hoe kwalitatief beter de lichtbron is.
LB-normering: de B-waarde
De B-waarde geeft het percentage leds aan dat minder lichtopbrengst heeft dan aangegeven bij de L-waarde na het aantal branduren. De B-waarde gaat altijd uit van een worst-case scenario. In praktijk kan dit dus altijd positiever uitvallen. In sommige gevallen wordt de B-waarde niet genoemd. Men gaat in dat geval altijd uit van een B50 waarde.
Voorbeeld LB-normering
Lichtbron van merk ‘X’ heeft een lumen output van 3000 lumen, een levensduur van 50.000 branduren en een LB-normering van L70B50. De L-waarde geeft aan dat er na 50.000 branduren nog 70% van de lichtopbrengst over blijft, oftewel de lumen output is na 50.000 branduren nog 2100 lumen. De B-waarde van deze lichtbron geeft aan dat bij 50% van deze lichtbronnen de lumen output minder is dan 2100 lumen (en dus 70%) na 50.000 branduren.
De C-waarde
Naast LB-waarde is er ook een letter C toegevoegd. Dit getal, ook weer een percentage, is de hoevelheid leds die bij een bepaalde levensduur stukgaan. Wanneer we uitgaan van de lichtbron van merk ‘X’ en deze een normering heeft van L70B50C2 geeft dit aan dat 2% van de leds totaal uitvalt na 50.000 uur. Hoe lager dit getal, hoe beter de kwaliteit dus.
Onderhoudsfactor
De L-, B- en C-gegevens zijn ook noodzakelijk voor de bepaling van de zogenoemde onderhoudsfactor. Door de juiste onderhoudsfactor toe te passen, is het zeker dat de led lichtinstallatie ook na vijf of tien jaar nog voldoet aan het gewenste of vereiste lichtniveau.
Daarnaast is ook vooral de onderhoudsfactor bepalend bij het ontwerp van energie-efficiënte verlichtingsinstallaties. Hoe hoger de onderhoudsfactor, hoe lager de uiteindelijke energiebehoefte van de lichtinstallatie. Daarom is het belangrijk om altijd een kosten-batenanalyse te maken op basis van praktische en vereiste onderhoudscycli.
Dankzij deze normeringen maakt het voor ons als voor u mogelijk om leds met elkaar te vergelijken. Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u een andere vraag m.b.t. verlichting? Neem dan contact met ons op via LinkedIn of mail naar [email protected]. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.